Hrvatski znanstvenici za klimu: Naš apel dočekan potpunom šutnjom vlade

Hrvatski znanstvenici za klimu: Naš apel dočekan potpunom šutnjom vlade
Foto: Twitter

PRIJE gotovo mjesec dana, točnije 14. siječnja, Apel za sustavnu klimatsku akciju s potpisima 556 znanstvenika uručen je Uredu predsjednika RH, vladi, saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Apel sadrži 11 zahtjeva, potkrijepljenih literaturnim izvorima, a institucijama se izričito pruža i ekspertna pomoć pri kreiranju politika usmjerenih ka suočavanju s klimatskom krizom.

Apel je u javnosti odjeknuo znatnom medijskom pažnjom čak i izvan granica RH, a koja i dalje, dakle mjesec dana nakon njegovog uručenja, ne jenjava, kako ističu u priopćenju koje potpisuju znanstvenici Dubravka Vitali Čepo s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Nikola Biliškov s Instituta Ruđer Bošković. Unatoč svemu tome, napominju kako institucije kojima je apel upućen odgovaraju - potpunom šutnjom.

Danas je i Europska komisija odlučila pokrenuti postupak zbog povrede protiv Hrvatske uputivši joj službenu opomenu zbog neispunjavanja obveze izvješćivanja o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti.

Hrvatska nema nikakve izlike za nedjelovanje

"To je samo jedno u nizu upozorenja koje je naša država dobila zbog svoje neaktivnosti po pitanjima suočavanja s klimatskom krizom. Nažalost, te činjenice su indikacija krajnje neozbiljnog stava nominalno najodgovornijih institucija RH na najveći problem s kojim je suočeno današnje čovječanstvo, u svoj njegovoj rasprostranjenosti i raznolikosti", ističu u priopćenju Znanstvenici RH za klimu.

Oni ponovo pozivaju Ured predsjednika RH, vladu RH, sabor RH te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da najozbiljnije razmotre apel koji su im uputili znanstvenici uime cijele javnosti Republike Hrvatske. Apel, naime, ukazuje na ozbiljnost globalne klimatske krize, koja se svakim nedjelovanjem produbljuje te svakim danom odgađanja odlučne akcije.

"Republika Hrvatska nema nikakve izlike za nedjelovanje u smislu ublažavanja klimatske krize. Vodeći se načelom da sve politike suočavanja s klimatskom krizom moraju imati uporište u istraživanjima svih znanstvenih područja, ponavljamo i da našim institucijama nudimo svu našu ekspertnu pomoć pri donošenju i provedbi ambicioznih politika suočavanja s klimatskom krizom", stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara