Hrvatski Žuti prsluci pokušali upasti na prosvjed nastavnika

Hrvatski Žuti prsluci pokušali upasti na prosvjed nastavnika
Foto: Index

HRVATSKI Žuti prsluci na Trgu bana Jelačića pokušali su upasti na prosvjed nastavnika koji su se okupili zbog slučaja profesora iz Čakovca. 

Nakon što su prosvjednici na prosvjedu Za sigurne škole stigli od zgrade HNK-a do Trga, pokušali su im se priključiti ljudi u žutim prslucima. Ti su se građani okupili po uzoru na istoimene prosvjednike u Francuskoj. 

No u pokušaju da se ubace u prosvjed nastavnika, spriječila ih je policija. Pogledajte snimku. 

Video: Policija spriječila Žute prsluke da se ubace u prosvjed nastavnika

Otišli pred zgradu HRT-a

Žuti prsluci su kasnije krenuli prema zgradi HRT-a gdje će, kako su rekli, predati svoje zahtjeve. 

Kako javlja Indexov reporter, nakon što su posjetili zgradu HRT-a, vratili su se prema Trgu bana Jelačića. Sad idu prema Markovom trgu.

Video: Žuti prsluci odlaze od zgrade HRT-a natrag prema Trgu

Video: Žuti prsluci krenuli prema HRT-u

Kopirali francuske prosvjednike

Prosvjedi Žutih prsluka u Francuskoj, koji traju dulje od mjesec dana, ponukali su i ostale da ih kopiraju.

Podsjetimo, prosvjedi Žutih prsluka krenuli su u Francuskoj kao prosvjed protiv povećanja poreza na gorivo, ali su se ubrzo pretvorili u opći bunt protiv reformi koje provodi francuski predsjednik Emmanuel Macron. Te prosvjede u Francuskoj obilježile su nemile scene nasilja po Parizu i ostalim francuskim gradovima, ali urodili su plodom, pa je tako francuska vlada prvo odustala od povećanja poreza na gorivo, a nakon toga se Macron ispričao prosvjednicima i obećao povećanje minimalne plaće i smanjenje poreza za umirovljenike.

Ponukani uspjehom francuskih prosvjednika, slični prosvjedi počeli su se održavati i u drugim europskim zemljama poput Belgije i Nizozemske, a sada se sličan pokret formira i u Hrvatskoj.

Pozvali sve nezadovoljne da im se priključe

Tako je na Facebooku otvorena grupa "Žuti prsluci Hrvatska" koja trenutno okuplja oko 10 tisuća ljudi. Grupu je osnovala izvanparlamentarna stranka Slobodna Hrvatska.

Prvi prosvjedi hrvatskih Žutih prsluka najavljeni su za ovu subotu i to u tri hrvatska grada, Zagrebu, Puli i Rijeci, s početkom u 12 sati.

Organizatori na prosvjede pozivaju sve one koji su nezadovoljni socijalnim statusom i prilikama koje vladaju u političkom i društvenom životu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara