Hrvatsko tržište PC-a i pisača: 200.000 strojeva u prvih devet mjeseci 2003. godine

REZULTATI istraživanja lokalne podružnice IDC-a otkrivaju kako je u razdoblju od početka srpnja do kraja rujna 2003. godine u Hrvatskoj isporučeno ukupno 36.338 osobnih računala. U usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine, navedena brojka predstavlja povećanje od 12,6 %.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najveća stopa rasta prodaje, u odnosu na treće prošlogodišnje tromjesečje, ponovno je zabilježena u segmentu prijenosnika (23,2%). Isporuke PC poslužitelja porasle su za 14,9%, a desktop osobnih računala za 10,9%.

Ljestvicu najuspješnijih isporučitelja u trećem ovogodišnjem kvartalu predvodili su HP, King Računala i HG Spot. Zbroj prodajnih rezultata unutar prva tri ovogodišnja kvartala otkriva kako su se ukupne isporuke PC-a realizirane tijekom tekuće godine približile brojci od 100.000, što znači da su se u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje povećale za 12,8%.

Prodaja pisača na hrvatskom tržištu se tijekom trećeg tromjesečja ove godine približila rezultatima prodaje osobnih računala. U navedenom razdoblju, isporučen je 36.161 uređaj, što u usporedbi s istim lanjskim kvartalom predstavlja rast od 49,6%.

Izraziti porast tržišta rezultat je značajnog skoka prodaje laserskih pisača od 149,5% zabilježenog u tekućem kvartalu. Isporuke inkjet pisača porasle su za 28,7%, a matričnih za 17,6%. Ljestvicu najuspješnijih isporučitelja predvodio je HP, iza kojeg slijede Epson i Samsung. Kumulativno, u prvih devet mjeseci, isporučeno je 96.569 pisača s rastom od 28,2% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara