Hrvatsko-engleska opsada Lisabona: Borba za glavni gradski trg

Hrvatsko-engleska opsada Lisabona: Borba za glavni gradski trg

SUSRET Engleske i Hrvatske od portugalske je policije ocijenjen događajem najvećeg rizika u dosadašnjem dijelu Europskog prvenstva, pa su organizatori odlučili da se za sigurnost u Lisabonu brine oko 1000 policajaca.

Pretpostavlja se da bi eventualni sukobi mogli eskalirati na glavnom gradskom trgu, te u užem centru grada, pa će ta područja, uz javnu, čuvati i specijalna policija te specijalne vojne postrojbe.

Naime, Sportske novosti pišu kako će se hrvatski navijači potruditi da zauzmu glavni lisabonski trg, kako bi Englezima pokazali "tko je gazda u gradu".
Pitanje je kako će na to reagirati engleski navijači koji su u Portugalu vrlo incidentni, pa se čak postavljalo pitanje hoće li Engleska zbog njih biti diskvalificirana.

Bude li uspjela inicijativa naših navijača da zauzmu centar grada, teško da će se Englezi pomiriti s činjenicom da budu potisnuti u sporedne ulice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dio plana hrvatskih navijača navodno je i bakljada, a prema informacijama Sportskih novosti, isključeni su neredi i provokacije.

"Hrvatski navijači su za krasno ponašanje dobili sve pohvale od Isabele Damasceno, predsjednice općine Leira. Prema dosadašnjim iskustvima, policija će danas biti stroga, efikasna i odlučna u suzbijanju bilo kakvih nereda. Zato se nadam da će biti minimalnih problema s navijačima", komentirao je situaciju hrvatski veleposlanik u Portugalu Velimir Žaja.

Reporter Večernjeg lista u razgovoru s hrvatskim navijačima saznao je kako oni neće tražiti sukobe s Englezima, a jedan od navijača rekao mu je kako je zamalo izbio sukob između Torcide i  BBB. "Pregovori su urodili plodom, sukob je u zadnji čas izbjegnut. Dogovorili smo se da zajedno idemo na stadion, zajedno ćemo biti i u gradu. Za svaki slučaj, ako Englezi izazovu nas. Mi njih sigurno nećemo." - prenosi Večernji izjavu jednog "dinamovca".

Organizatori EP-a najviše strahuju od "otočana", kojih u Portugalu ima više od 50.000. Samo danas se očekuje kako će u Lisabonu biti više od 20.000 Engleza bez ulaznica za taj dvoboj. Hrvatski nogometni savez (HNS) je za ogled na Luzu (65.000 mjesta) prodao 8.150 ulaznica, dok je preko interneta ulaznice kupilo još 500-injak hrvatskih navijača.

"Upozorili smo naše navijače da ne hodaju u manjim skupinama, da izbjegavaju trgove na kojima se okupljaju Englezi, te da na stadionima slijede upute ljudi zaduženih za osiguranje," kazao je Zoran Cvrk, povjerenik za sigurnost HNS-a.

"Ukupna sigurnost utakmice ovisit će o rezultatu. Ukoliko Hrvatska pobijedi Englezi bi mogli izazvati nerede, no domaćin se odlično pripremio za tu utakmicu i nadam se kako će sve proći bez incidenata," zaključio je Cvrk.

Portugalska policija dobila je navodno konkretne podatke o izbijanju sukoba između engleskih i hrvatskih navijača, no kako će biti na lisabonskim ulicama te na stadionu na kojem ima i tzv, miješanih sektora (s hrvatskim i engleskim navijačima), teško je prognozirati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara