"Hrvatsko-švedski konzorcij" u stopostotnom vlasništvu Šveđana

NA STRANICAMA Vijeća za telekomunikacije objavljen je sažetak ponude tvrtke Tele 2, koja je u hrvatskim medijima predstavljena kao hrvatsko-švedski konzorcij "Treća sreća", gdje uz švedsku telekomunikacijsku tvrtku Tele 2 sudjeluje i niz eminentnih hrvatskih tvrtki: Dalekovod, Jamnica, Fima holding, Croatia osiguranje, Nexe grupa (Našice cement), splitski Konstruktor-inženjering, Lura, Institut građevinarstva Hrvatske i Privredna banka Zagreb.

Tele2 je tvrtka osnovana u Hrvatskoj zbog zahtjeva natječajne dokumentacije. No, u sažetku ponude objavljenog na www.vzt.hr jasno je kako je švedska tvrtka "Tele2 Sverige AB" u stopostotnom vlasništvu tvrtke Tele2, što je vidljivo i iz priloženog screenshota stranice Vijeća za telekomunikacije, o čemu je u utorak pisao i tjednik Nacional.

Prema informacijama dostupnim na stranicama Vijeće za telekomunikacije, jedina ponuda za treću mrežu pristigla je upravo od tvrtke Tele2, pa je razumno za pretpostaviti da će baš ta tvrtka dobiti koncesiju.

Koordinator devet hrvatskih tvrtki i švedske telekomunikacijske tvrtke je fond Quaestus, iza kojeg stoji bivši ministar Borislav Škegro.

Iako je na konferenciji za novinare dan nakon otvaranja ponuda za treću GSM mrežu Ivica Todorić u ime hrvatskih tvrtki uključenih u konzorcij izjavio kako je "vlasnički udio domaćih tvrtki 49 posto", iz fonda Queaestos potvrdili su nam kako će hrvatske tvrtke biti uključene u vlasništvo ako i samo ako Tele2 zaista dobije koncesiju za treću mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako tvrde iz Queastosa, tvrtka Tele2 osnovana je još u svibnju, a partnerstvo s hrvatskim tvrtkama dogovoreno je naknadno. Vlasništvo u tvrtki Tele2, prema tvrdnjama iz Škegrinog fonda, nije se moglo prenositi tijekom natječaja.

U sažetku ponude objavljenom na stranicama Vijeća za telekomunikaciju stoji kako je švedska tvrtka Tele2 sklopila partnerstvo s devet hrvatskih tvrtki, ali nigdje u tekstu nije pojašnjeno točno o kakvom se partnerstvu radi.

U istom dokumentu navodi se kako će se "nakon prijelazne faze, sve veća odgovornost i zadaci dodjeljivati lokalnim zaposlenicima", iako nigdje nije navedeno koliko bi ta prijelazna faza mogla trajati.

Unatoč najavama s konferencije za novinare Tele2 održane nakon otvaranja ponuda, prema kojima će novi operater "zapošljavati isključivo domaće ljude, koji će dobiti čelne pozicije u tvrtki", iz sažetka je jasno da će se to dogoditi nakon "prijelazne faze" čije trajanje nije uopće definirano.

Prema svemu sudeći, uloga hrvatskih tvrtki u novom GSM operateru biti će isključivo dobra zarada iz itekako profitabilne telekomunikacijske industrije, svaka briga za hrvatskog radnika pada u vodu sve dok glavnu riječ vode Šveđani.

Neven Barković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara