Hrvatsku će članstvo u NATO-u koštati 3 do 4 milijuna eura godišnje

IZNOS između tri i četiri milijuna eura koji će Hrvatska kao članica NATO-a uplaćivati godišnje u zajednički proračun je utvrđen danas na završetku pristupnih razgovora u Bruxellesu.

"Jedan od najnižih iznosa koji neka zemlja uplaćuje"

Državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova Bianca Matković, koja je vodila hrvatsko izaslanstvo u tom drugom, završnom krugu pristupnih pregovora otkrila je kako će za Hrvatsku godišnja članarina u NATO-u iznositi 0,27 posto proračuna Saveza, odnosno između tri i četiri milijuna eura, što je ujedno i jedan od najnižih iznosa koji neka zemlja uplaćuje u proračun.

Hrvatskoj tako sad slijedi upućivanje pisma namjere NATO-u, zajedno s utvrđenim vremenskim rasporedom za dovršetak potrebnih reformi, gdje će Hrvatska potvrditi da prihvaća obveze koje proizlaze iz članstva.

Matković smatra kako će raspored za dovršetak reformi biti izrađen do kraja lipnja, dok bi se protokol o pristupanju trebao potpisati 9. srpnja u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procesom ratifikacija i poziva do punopravnog članstva

Nakon potpisivanja protokola, daljnja procedura izgledala bi ovako - prvo dolazi do postupka ratifikacije u svim zemljama članicama, nakon toga zemlje članice obavijeste o tome američki State Department, koji je depozitar Washingtonskog ugovora, a onda glavni tajnik NATO-a poziva zemlju da pristupi Sjevernoatlantskom ugovoru. Na kraju pozvana zemlja, sukladno svojoj nacionalnoj proceduri, ratificira protokol, a kad se svi ratifikacijski instrumenti dostave State Departmentu, tek tada ona postaje punopravnom članicom.

Očekuje se da će za Hrvatsku za oko godinu dana završiti postupak ratifikacije, a učlanjenje bi, naravno, pratilo i podizanje zastave nove zemlje ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu, kao i sudjelovanje na sljedećim summitima.

A.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara