Hrvatsku će u Europskom parlamentu zastupati Ivan Tepeš

Hrvatsku će u Europskom parlamentu zastupati Ivan Tepeš

Foto: FaH

IVAN TEPEŠ i Ivica Tolić novi su predstavnici Hrvatske u europskom parlamentu nakon što su Andrej Plenković i Davor Stier jučer podnijeli ostavke.

Podsjetimo, Tepeš dolazi iz stranke HSP AS koja je bila u koaliciji s HDZ-om kojeg je vodio Tomislav Karamarko.

Sukladno potpisanom Sporazumu o suradnji između HSP dr. Ante Starčević, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Bloka umirovljenici zajedno (BUZ)na koalicijskoj listi od 11 kandidata za Europski parlament HSP AS imao je dva mjesta. Jedno pripalo Ruži Tomšić, a drugo Tepešu.

Tepeš je u rujnu podnio ostavku na mjesto predsjednika HSP AS zbog iznimno lošeg rezultata koje je postigla stranka, kao i on osobno, na izvanrednim parlamentarnim izborima.U X. izbornoj jedinici gdje je nositelj bio Ivan Tepeš njegova stranka dobila je je 0,35 posto glasova. Ispred njih je od pravaških stranaka HSP 1861,, koji ima 0,40 posto, ali i onaj originalni HSP, koji je u koaliciji sa HČSP-om i još nekoliko stranaka u najjužnijoj izbornoj jedinici skupio 1,24 posto. Tepešov HSP AS u nijednoj izbornoj jedinici nije bio niti blizu izbornog praga.

Stranka koja je do jučer igrala bitnu ulogu u domaćoj politici zbog koalicije s HDZ-om na ovim izborima pokazala kako je potpuno nebitan faktor u hrvatskoj politici i da je, a što se i dokazalo, bez podrške HDZ-a nitko i ništa. No zahvaljujući Karamarkovu sporazumu, Tepeš može računati na bogatu plaću iz Bruxellesa.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara