HRW: Najmanje 11 osumnjičenika Al Qaide "nestalo"

NAJMANJE 11 osumnjičenih pripadnika al Qaide "nestalo" je u američkom pritvoru, objavljeno je u utorak u izvješću američke organizacije za zaštitu ljudskih prava iz New Yorka Human Rights Watch (HRW).

Izvješće HRW-a opisuje kako američka obavještajna služba CIA drži osumnjičene pripadnike al Qaide na tajnim mjestima, navodno izvan Sjedinjenih Država, a da o tome nije obavijestila njihove obitelji. Navodi se također da Međunarodni Crveni križ nema pristup zatvorenicima.

Za neke se zatvorenike navodi i da su mučeni u zatočeništvu. "Nestanci su bili zaštitna marka zlostavljanja latinoameričkih diktatura u njihovu prljavom ratu protiv navodne subverzije", rekao je Reed Brody, posebni savjetnik u HRW- u. "Sada postaju taktika Sjedinjenih Država u sukobu s al Qaidom".

HRW navodi kako su nasilni nestanci prema međunarodnom pravu slučajevi u kojima je osoba lišena slobode, a vlasti koje su je lišile slobode odbijaju reći što se s njom dogodilo ili gdje se nalazi ili odbija priznati zatvaranje što sve stavlja uhićenike izvan zaštite zakona. U izvješću se govori o 11 takvih zatočenika koji su nestali. Među njima su i Halid Šeik Muhammed, navodno idejni začetnik napada na SAD 11. rujna 2001., Abu Zubayda, suradnik Osame bin Ladena, Ramzi bin al Shibh koji je mogao biti jedan od napadača 11. rujna da je dobio američku vizu i Hambali, navodno ključni saveznik al Qaede u jugoistočnoj Aziji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRW kaže da su neki, poput Halida Šeik Muhammeda prema izvješćima mučeni u zatočeništvu.

Američki dužnosnici su kazali da su mnogi od zatočenih dali vrijedne informacije koje su spriječile planirane terorističke napade.

HRW navodi kako postoje i izvješća da su neki zatočenici lagali pod upotrebom sile kako bi ugodili onima koji ih drže. Navodi da je Ibn al-Šaik al-Libi izmislio da je Irak osigurao obuku al Qaedi u uporabi otrova i smrtonosnih plinova što je potom američki državni tajnik Colin Powell prenio u nastupu pred Ujedinjenim narodima.

HRW upozorava da međunarodni sporazumi koje je ratificirao SAD zabranjuju držanje zatočenika na tajnim mjestima bez ikakva pristupa. HRW poziva Sjedinjene Države da zatočenike drži na priznatim mjestima uz pristup odvjetnika i obitelji kao i predstavnika Međunarodnog Crvenog križa i da sve zatočenike stavi pod zaštitu prava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara