HRW: SAD treba prekinuti mučenje prije Powellovog govora UN

Prije nego američki državni tajnik Colin Powell u srijedu pruži Ujedinjenim Narodima dokaze o iračkom oružju i vezama s teroristima, vlada predsjednika Georgea W. Busha trebala bi odgovoriti na optužbe da su ti obavještajni podaci dobijeni mučenjem zatvorenika, rekao je u ponedjeljak Human Rights Watch (HRW).

HRW, organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u New Yorku, kazala je kako izvješća govore da su u najmanju ruku neki od dokaza koje će predočiti Powell dobijeni ispitivanjem zatvorenika koje drže Sjedinjene Države i njezini saveznici u borbi protiv terorizma.

Organizacija navodi dnevnik Washington Post od 26. prosinca gdje neimenovani dužnosnik kaže da su osumnjičeni pripadnici al Qaede bili mučeni ili barem zlostavljani u američkom zatvoru u Afganistanu, a da su ostali izručeni zemljama za koje su Sjedinjene Države znale da će ih vjerojatno mučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U pismu Powellu HRW je zatražio da on objavi da će svaki američki dužnosnik kriv za takve postupke biti pozvan na odgovornost, da Sjedinjene Države nemaju interesa za obavještajne podatke dobijene mučenjem ili na druge nedopuštene načine, te da Washington neće izručivati zatočenike zemljama u kojima će se prema njima tako ponašati.

´U svojem govoru o Stanju nacije predsjednik Bush je kazao kako je iračka vlada ´zla´ jer koristi mučenje´, rekao je Kenneth Roth, izvršni direktor HRW-a. ´Ali mučenje je zlo bez obzira tko ga koristi. Tajnik Powell ne bi trebao propustiti ovu prigodu da se američka vlada i njezini saveznici otvoreno odreknu uporabe mučenja´.

Pismo, koje je potpisao Roth, kaže da, bez obzira što je istina u navodima Washington Posta, veliki dio svijeta vjeruje da Sjedinjene Države muče ili ozbiljno zlostavljaju zatočenike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara