HSLS-ov napad na fotelje u nacionalnoj TV kući

Tekst: S.C.H.
Foto: Arhiva

PRIVREMENA uprava Hrvatske radio televizije (HRT) krenula je u ozbiljan posao obnove ključnih kadrova na Prisavlju. Iako nacionalna TV kuća već sada ima višak zaposlenih, u taj se problem, čini se, nitko ne usudi dirnuti, a umjesto toga dovode nove ljude, za koje tvrde da će "raditi poslove koje sada nema tko obavljati".

Među novozaposlenima bi se tako trebali naći novi pomoćnik rukovoditelja radne jedinice marketing i RTV pristojba, interni revizor, pravni referent, pravnik - voditelj, pravni savjetnik te pravnik za autorska i srodna prava ili za imovinsko pravne odnose. Natječaji za ta radna mjesta već su raspisani. No nitko od privremenih članova Uprave ne može ili ne želi objasniti zbog čega nove lude dovodi privremena uprava, čiji je "rok trajanja" ograničen i koja bi, po logici stvari, trebala tek obavljati poslove nužne za normalno funkcioniranje HRT-a sve do imenovanja nove, stalne Uprave. Na to pitanje, koje je postavio novinar portala Poslovni.hr, (opet privremeni) ravnatelj HTV-a Mislav Stipić odgovara istim argumentom: te poslove nema tko raditi.
  
No raspisani natječaji nisu ni prvi ni jedini poslovni potez privremene uprave HTV-a. Novi su ljudi dovođeni tek koji dan nakon imenovanja uprave, a njihovo zapošljavanje "miriše" na političku vezu u kojoj glavnu ulogu igraju HSLS i Siniša Grgić, podsjeća Poslovni.hr.

Umjesto dosadašnjeg glasnogovornika Janosa Romera na to je mjesto doveden novinar Danko Družijanić, a 11. prosinca na mjesto rukovoditelja općih i zajedničkih poslova imenovan je Darije Vladimir Josić. Funkcija šefa općih i zajedničkih poslova treća je po snazi u hijerarhiji HRT-a, koja kontrolira više od 600 zaposlenika i raspolaže budžetom od oko 400 milijuna kuna. Josićevo imenovanje navodno je potaknuo pomoćnik ravnatelja HTV-a za ekonomske poslove Damir Novinić. I Stipić i Novinić su članovi HSLS-a, a Novinića sa Josićem veže i podatak da obojica imaju poslovne udjele u tvrtki Jadran Invest, investicijskom fondu koji se bavi ulaganjima u nekretnine. Josić je jedan od osnivača Jadran Investa, a do prelaska na HRT bio je predsjednik Uprave fonda.

Samo tri dana nakon Josićevog imenovanja, 14. prosinca na funkciju pomoćnice glavnog ravnatelja za financije izabrana Gordana Grandov, dotadašnja regionalna direktorica tvrtke Metropolis, u čijoj je zagrebačkoj podružnici direktor bio aktualni predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

I Novinić i Stipić važe za bliske suradnike potpredsjednika Programskog vijeća HRT-a Siniše Grgića, koji nakon nedavnog odlaska predsjednika Đure Popijača na mjesto novog ministra gospodarstva, praktički obnaša funkciju prvog čovjeka Vijeća.

No zanimljivo je podsjetiti kako je 2007. godine Grgićevu kandidaturu za novog člana Programskog vijeća odobrio i potpisao upravo privremeni ravnatelj HTV-a Mislav Stipić. Odmah zatim Programsko vijeće (u kojemu sjedi i Grgić kao njegov potpredsjednik) za tadašnjeg ravnatelja HTV-a bira Blagu Markotu, a ovaj samo pola godine poslije zapošljava Stipića i Novinića.

Sadašnjeg privremenog glavnog ravnatelja HRT-a Josipa Popovca Vijeće je izabralo upravo na Grgićev prijedlog, a Popovac je nakon toga za privremenog ravnatelja HTV-a predložio Stipića. HSLS se, kako se čini, čvrsto usidrio na Prisavlju, a naredni će tjedni donijeti odgovor na pitanje koja će od ovih privremenih funkcija postati trajna, ali i kakve će promjene donijeti oni koji će zamijeniti sadašnje privremene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara