HSP BiH traži prekid suradnje s Dodikom nakon njegove izjave o Bleiburgu

HSP BiH traži prekid suradnje s Dodikom nakon njegove izjave o Bleiburgu
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

ČLAN Predsjedništva BiH Milorad Dodik svojom je izjavom kako je "sve na Bleiburgu trebalo pobiti" potaknuo brojne reakcije u BiH, a iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) je stigao zahtjev da hrvatske političke stranke iz BiH zbog toga s njim prekinu svaku suradnju.

Hrvatska stranka prava (HSP) BiH u ponedjeljak je pozvala Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, koordinaciju hrvatskih stranaka u BiH, da zbog najnovijih izjava o Bleiburgu potpuno prekine suradnju s Dodikom.

"Evo mog stava o tome, u Bleiburgu ih je sve trebalo pobiti. Nikakve empatije nema prema bilo kome. I one koji su hodali godinama trebalo je naći i pobiti. Nikakvu distancu ne mogu napraviti prema tome kada pogledam što su nam uradili", kazao je Dodik u intervjuu koji je u nedjelju objavila beogradska Politika.

Ovakvo stajalište obrazložio je konstatacijom kako se ne može zaboraviti na zločine koje su ustaše počinile na području Banje Luke i okolnim selima te u logoru Jasenovac.

Pozvali na javnu osudu

Dodik je ustvrdio kako su ustaše u NDH nad Srbima počinile genocid te je iznio svoju procjenu kako ih je samo u Jasenovcu ubijeno 500 tisuća.

"U mom selu, Mrčevcima, ustaše su pokupile 140 mirnih mještana i sve su ih ubili. Nema srpskog sela u kojem se to nije dogodilo", kazao je Dodik dodajući kako je "povijesna istina" da su "ustaše koje su klale Srbe poslije bili rukovodioci u komunističkom režimu".

Hrvatska stranka prava BiH pozvala je zbog ovih navoda na javnu osudu Milorada Dodika i prekid suradnje.

"Pozivamo HNS BiH koji je bio supokrovitelj obilježavanja spomena na Bleiburšku tragediju, da javno osudi Milorada Dodika, te da se prekine svaka suradnja s njim dok se javno ne ispriča za ovu suludu izjavu", naveli su iz HSP-a BiH uz konstataciju kako su na Bleiburgu "pobijeni nedužni, civili, starci, žene, djeca kao i razoružani vojnici".

Dodik je bio među onima koji su se odlučno protivili služenju svete mise za bleiburške žrtve u sarajevskoj katedrali.

HSP sudjeluje u HNS-u kao tijelu koje koordinira djelovanje hrvatskih stranaka u BiH. Na čelu HNS-a je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je prošlog tjedna najavio kako njegova stranka i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) neće samo zadržati dosadašnju razinu suradnje nego će je i ojačati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara