HSP i voditelj ZG-ureda promatračke misije EU o izbornom zakonu

PREDSJEDNIK Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić razgovarao je u ponedjeljak u Hrvatskom saboru s voditeljem zagrebačkog Ureda Promatračke misije Europske unije (EU) Hansom Eweom o novome izbornom zakonu te o pravima manjina u Republici Hrvatskoj, priopćeno je iz te stranke.

U duljem razgovoru, održanom na zamolbu Hansa Ewea, osim razmjene mišljenja o prijedlogu novog izbornog zakona bilo je riječi i o odnosima Hrvatske s Haškim sudom i EU, dodaje se u priopćenju.

Predsjednik HSP-a istaknuo je da HSP drži najboljim izbornim modelom onaj što ga je ta stranka predložila još prije 3 godine, a taj nacrt predlaže jednu izbornu jedinicu za cijelu Hrvatsku, uz poluotvorene liste. Nadalje to je izborni prag od 5 posto, zabrana predizbornih koalicija, te mogućnost dopisnog glasovanja za one birače koji na dan izbora nisu u svom mjestu prebivališta, posebno misleći na one izvan Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako to nije moguće usvojiti, HSP-u odgovara i sadašnji izborni zakon, rečeno je na sastanku, stoji u priopćenju.

U svezi s izborom predstavnika manjina u Hrvatski sabor, HSP je Eweu naznačio da su predstavnici manjina u političkom smislu Hrvati, tj. građani Republike Hrvatske i stoga je prihvatljivo biranje predstavnika manjina i sa stranačkih lista. Ako to nije moguće postići, prihvatljiv je i postojeći zakonski model, piše u tekstu.

Đapić je Eweu iznio i svoja stajališta o pitanju generala Janka Bobetka istaknuvši da je optužnica protiv njega politički besmislena te naznačio da je vrijeme za raspisivanje referenduma o odnosima Hrvatske s Haškim sudom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara