HSP u Šibeniku: Brešanov film "Svjedoci" otvoreno kolaborira s Haaškim sudom

PREDSJEDNIK Odbora za kulturu HSP-a Anton Mateš ocijenio je danas na okruglom stolu "Od Jurja Dalmatinca do Vinka Brešana" da "Brešanov film Svjedoci otvoreno kolaborira s Haaškim sudom koji teži osudi cijelog hrvatskog naroda", a snimljen je, kaže, "s istim ideološkim prijedloškom i s istim, za Hrvatsku, pogubnim nakanama kakve je imao film Lordana Zafranovića Okupacija u 26 slika".

Na okruglom stolu u organizaciji HSP-a, kojemu se od svih pozvanih šibenskih kulturnih djelatnika odazvao samo ravnatelj Gradske knjižnice Milivoj Zenić, predsjednik HSP-a Anto Đapić, saborski zastupnik HSP-a Tonći Tadić i Anton Mateš iznijeli su stajališta i ocjene HSP-a o stanju kulture u Hrvatskoj te predstavili svoj kulturni program "u funkciji očuvanja hrvatskog nacionalnog identiteta".

"HSP sadašnji ustroj kulture u Hrvatskoj smatra povijesnim jugokomunističkim atavizmom koji se nije odmaknuo od samoupravnih interesnih zajednica iz doba Stipe Šuvara, kojim čak i upravljaju osobe iz tog doba, uključivo i ministra kulture Božu Biškupića, a HSP želi dati priliku novim ljudima sa svježim idejama bez obzira na politička uvjerenja", kazao je Đapić. Tonći Tadić drži da Ministarstvo kulture odmah mora prestati biti ustanovom koja dijeli novac iz proračuna već posvetiti se kreiranju strategije kulturne politike koju Hrvatska nema.

Đapić, Tadić i Mateš svoje su osude kulturne politike potkrijepili stanjem u hrvatskoj kinematogafiji, a najveći dio HSP-ova okruglog stola protekao je u raspravi o filmovima "Svjedoci" i "Harisonovo cvijeće" za koji je HSP otkupio prikazivačka prava, smatrajući ga vrijednim zato što "unatoč nekim manjkavostima realno prikazuje Domovinski rat i ratnu sudbinu Hrvatske".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Harisonovo cvijeće" HSP je u ponedjeljak navečer besplatno prikazao Šibenčanima, a isto će učiniti i u gotovo svim hrvatskim gradovima u okviru svoje akcije okruglih stolova o kulturi i kulturnoj politici.

"Vinko Brešan ima pravo na svoje mišljenje i neprijepornu autorsku slobodu. Svjedok je snimljen vrhunski, ali je neprihvatljivo novcem hrvatskih poreznih obveznika snimiti film koji Hrvatsku vojsku prikazuje kao oružanu velesilu koja napada i progoni jadnu srpsku manjinu", kazao je Tadić, dodavši da je "Svjedoci" ideološki neprihvatljiv film koji je na festivalu u Berlinu dobio političku nagradu.

"Ne mislimo da taj film treba zabraniti ili da ga nije trebalo snimiti, ali smatramo da ga nije trebalo plaćati državnim novcem kao ni kvazidokumentarni film Oluja nad Krajinom s identičnom nakanom kolektivne ratne stigmatizacije hrvatskog naroda", naveo je Tadić.

S druge strane, ustvrdili su Đapić i Mateš, "ni Račanova ni Sanaderova vlast nemaju sluha i ne reagiraju na prešutnu zabranu prikazivanja filma Harisonovo cvijeće u hrvatskim kinima iako je riječ o filmu "teškom" 20 milijuna dolara u kojemu glume svjetske zvijezde", i koji, kažu, realno i objektivno govori o Domovinskom ratu te nedvosmisleno cijelom svijetu objašnjava tko je u tom ratu bio agresor, a tko žrtva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara