HSP: Vladin prijedlog izmjena zakona o državnoj upravi pokušaj je "blagoga puzajućeg državnog udara"

VLADIN prijedlog dopuna Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija "pokušaj je blagoga, puzajućeg državnog udara, pod krinkom usklađivanja hrvatskih zakona sa standardima EU", rekao je danas potpredsjednik HSPa Miroslav Rožić.

Riječ je o vladinu prijedlogu da se posebnim zakonom Vladi omogući da samostalno izmjeni ustrojstvo i djelokrug pojedinih tijela državne uprave, rekao je Rožić na konferenciji za novinare HSP-a.

Taj bi zakon, kaže, na snazi bio šest mjeseci, počevši od dana donošenja odluke Vijeća ministara EU o zahtjevu RH za članstvo u Uniji. Vladi bi to omogućilo da nakon raspuštanja Sabora, po vlastitoj volji i bez ikakvih ograničenja, potpuno izmjeni ustrojstvo državne uprave, rekao je.

Dodao je da se taj zakon predlaže za slučaj da iz Europske unije prema Hrvatskoj dođe zahtjev za hitni preustroj državne uprave po standardima EU.

Vladino obrazloženje predloženog zakona u kojem stoji da se ne može predvidjeti što će se sve u državnoj upravi morati mijenjati, budući da će to ovisiti o zahtjevima EU, Rožić je nazvao "bedastim po sebi", jer bi to, kaže, značilo da Vlada ne zna kako joj treba izgledati državna uprava da bi bila kompatibilna upravama država članica EU.

"Ono što ne zna Vlada, zna HSP", kazao je Rožić upozoravajući pritom na HSP-ov nacrt zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija, koji predviđa 13 ministarstava i osam državnih upravnih organizacija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadašnju državnu administraciju HSP ocjenjuje preglomaznom i neučinkovitom.

HSP-ov zastupnik u Saboru Vlado Jukić upozorio je da je negativna percepcija birokratiziranog aparata usmjerena na službenike na šalterima. "Riba smrdi od glave", rekao je Jukić, tvrdeći da realizacija HSP-ova prijedloga ne bi značila masovna otpuštanja, te da bi, u odnosu na racionalizaciju vojske i policije, bila zanemariva.

Zastupnik HSP-a u Saboru Tonči Tadić ponovo je od Vlade zatražio istupanje iz projekta "Družba Adria", pojašnjavajući da će šteta od tog projekta višestruko premašiti predviđenu dobit.

Hrvatska se, tvrdi Tadić, iz projekta može povući jednostavnim pismenim zahtjevom mađarskoj vladi, jer je tako predviđeno sporazumom.

(Hina) ibob sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara