HSP-ovci protiv Vladinog plana za uhićenje Ante Gotovine

HRVATSKA stranka prava istaknula je danas da se protivi akcijskom planu Vlade koji se, kažu, svodi samo na policijsku akciju uhićenja generala Ante Gotovine i smatra da takav plan treba sadržavati i političke (diplomatske) te pravne mjere u odnosima prema Haagu, posebno tužiteljstvu.

"Ne doživljavamo akcijski plan samo kao policijsku akciju, nemoguće je da se sve svede na policijsku akciju, kao da progonimo pljačkaša banke." - kazao je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru HSP-ovac Miroslav Rožić.

Istaknuo je da bi akcija uhićenja odbjeglog generala trebala biti samo jedan segment plana, da bi se vlast trebala puno više posvetiti političkim i pravnim mjerama prema Haškom sudu kako bi se oborile neprihvatljive kvalifikacije o zločinačkom pothvatu.

"Potrebno je iskoristiti sve mogućnosti koje predviđa Statut Haškog suda, a ne isključivo i jednostrano surađivati s jednom stranom na Sudu, s Tužiteljstvom." - rekao je Rožić, napominjući da je HSP svjestan preuzetih obveza u suradnji s Haagom.

"To nije nikakav akcijski plan Vlade." - ustvrdio je Pero Kovačević, "već navodno nepostojeći non paper britanske obavještajne službe".

HSP-ovci su naglasili da stranka staje u zaštitu obitelji generala Gotovine, te izražavaju ogorčenje jučerašnjom, kako je nazivaju, grubom policijskom akcijom prema Gotovininoj obitelji u središtu Zagreba.

"HSP čvrsto staje u zaštitu obitelji generala Gotovine zbog nepotrebne spektakularnosti i grubosti nad njegovom obitelji koja je završila samo time da je zaplijenjeno nekoliko komada vatrenog oružja od malog Ante", rekao je Rožić.

Kovačević je, pak, iznenađen jučerašnjom izjavom premijera Ive Sanadera da su transkripti s tzv. Brijunskog sastanka autentični.

"To je vrlo zanimljiva izjava, jer tako otvoreno tvrditi može samo onaj tko je bio na sastanku, a premijer tamo nije bio." - rekao je.

Upitani misle li da je nakon jučerašnjeg sastanka Sanadera i del Ponte došlo do pozitivnih promjena na relaciji Zagreb - Haag, HSP-ovci su odgovorili da su, kako bi o tome izbjegli nagađanja, jutros pozvali premijera da izvijesti Sabor o rezultatima sastanka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara