HSS protiv izjava ministra Crkvenca o NP-u "Kornatima"

PREDSTAVNICI šibensko-kninskoga HSS-a na današnjoj su konferenciji za novinare izjavu ministra financija Mate Crkvenca nakon obilaska NP-a "Kornata" 12. ožujka da treba srušiti bespravno izgrađene objekte u NP-u ocijenili nepromišljenom i šokantnom.

Crkvenac je kazao kako je veći dio od ukupno 350 objekata koji su izgrađeni u NP-u podignut bespravno te ih treba srušiti. Najavio je i da će uskoro biti zatvoreni svi lokali koji rade bez dozvole, a od ukupno 23 dozvole ih ima samo šest. Govoreći o nesređenim vlasničkim odnosima, rekao je da će, kad se izrade nove katastarske karte i srede zemljišne knjige, država svim vlasnicima razrezati porez na zemljište pa će moći odlučiti hoće li ga zadržati i plaćati taj porez ili će ga prodati NP-u uz određene uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Darko Skračić, predsjednik Kluba vijećnika HSS-a u Županijskoj skupštini, vijećnik HSS-a Slavko Čubrić i načelnik murterske općine Ivo Marušić izjavili su da su "takve nepromišljene i zabrinjavajuće izjave ministra Crkvenca posljedica njegova nepoznavanja stanja u Kornatima i nemogućnosti da to spozna samo za jednodnevna izleta". Marušić je uz ostalo kazao kako se vlasnicima u Kornatima ne može zamjeriti što su gradili bez dozvole jer već 23 godine, od kada je osnovan NP, traže i očekuju od Vlade da izradi uvjete ponašanja u njemu i odrede što se smije a što ne smije raditi, ali da ih do danas nisu dobili.

Skračić je rekao kako za lokale u Kornatima nisu izdane dozvole zbog birokratske sporosti. Čubrić je pak istaknuo kako je murtersko Općinsko vijeće još u vrijeme kad je donesena odluka o izboru Gorana Baranovića za ravnatelja NP-a upozorilo da on ne ispunjava uvjete za taj posao i sada će ponovno od Ministarstva zaštite okoliša zatražiti da ga opozove. Kazali su da pošto-poto želi progurati donošenje Pravilnika o unutarnjem redu u NP-u prije nego se prihvati Prostorni plan. Kako su rekli šibenski HSS-ovci, ministar Crkvenac je u NP-u boravio na poziv ravnatelja Baranovića i u povodu zahtjeva Uprave NP-a da im država bude jamac zajma za financiranje razvojnog plana.

Nezadovoljstvo Crkvenčevim izjavama i radom ravnatelja NP-a Baranovića danas je iskazala i Udruga "Kornatar", koja okuplja vlasnike zemljišta na Kornatima. Oni traže da sve teškoće u NP-u uklanjaju partnerski država i kornatski vlasnici, koji su na tom prostoru više od 350 godina. Predlažu da se raspusti Upravno vijeće NP-a "Kornata" i osnuje novo u kojem će polovica članova biti iz državnih ustanova a polovica vlasnici. Zahtijevaju i da se opozove ravnatelj Baranović jer, kako tvrde, svojom nekompetencijom, agresivnošću i arogancijom unosi nered u ionako nesređene i zamršene odnose države i kornatskih vlasnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara