HSS traži od Vlade izjašnjavanje o projektu Zagreb na Savi

HSS traži od Vlade izjašnjavanje o projektu Zagreb na Savi

Foto: Hina

HSS Grada Zagreba traži od Vlade Republike Hrvatske da se jasno odredi o projektu "Zagreb na Savi" i o tome izvijesti hrvatsku javnost.

Zagreb na Savi je projekt koji se već 40 godina povremeno spominje kao jedan od najvažnijih razvojnih iskoraka za Zagreb.

Kako navode iz HSS-a, Zagreb na Savi trebao bi zaštiti Zagreb od vodnog vala na način da bi se produbljenjem kanala Sava – Odra omogućio protok od 4500 prostornih metara u sekundi,
Projekt bi trebao pokrenuti gospodarske aktivnosti i povećati energetsku stabilnost.

Izgradnjom niza većih i manjih hidroelektrana (Zaprešić, Prečko, Jarun, Šanci, Petruševec, Ivanja Reka i Sisak) proizvodilo bi se oko 630 gigavatsati električne energije godišnje, što čini oko 25 posto godišnje potrošnje u Zagrebu, navode iz HSS-a.

350 hektara zemljišta uz Savu

Zagrebu je Sava potencijalna opasnost, a ovim projektom bi se koristilo novih 350 hektara zemljišta u Zagrebu, koji su do sada bili namijenjeni za zaštitu od poplava. Na tom prostoru bi se razvijali turistički, sportski, zabavni i svi drugi sadržaji te dali dodatnu dimenziju Zagrebu, smatraju u HSS-u.

Smatraju da bi se ovim projektom potaknuo razvoj riječnog prometa. Neiskorišteni potencijal je plovnost Save od Samobora do Siska koja bi omogućila riječni teretni i turistički promet, a u Velikoj Gorici bi se izgradila riječna luka.

"Vlada u prošlom sazivu se nije pomakla dalje od formiranja povjerenstva i sastanka bez realnih rezultata i konkretnih odluka i poteza. Nakon niza generacija političara i vlada ova Vlada Republike Hrvatske ima konačno šansu iskorištavanjem EU fondova pokrenuti Zagreba na Savi i time otvoriti tisuće radnih mjesta te ostati upisana u povijesti Zagreba i Hrvatske", zaključuju iz HSS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara