"Htjeli smo krizu u Solinu okončati bez žrtava, ali Grgić je odlučio ići do kraja"

Foto: Duje Klarić, Zvonimir Barišin, Jadran Babić / Cropix

ČITAVU noć trajali su pregovori sa 40-godišnjim razvojačenim braniteljem iz Vranjica Ivicom Grgićem koji je jučer od 15.30 sati naoružan bombama zauzeo autocisternu na benzinskoj postaji Meterize u predgrađu Solina. Stigao je naoružan do zuba. Sa automatskom puškom, hrpom municije i - 12 bombi!

Izrešetali ga na vrhu cisterne s bombama u rukama

Grgić je naposljetku s cisterne oko 7.30 sati bacio dvije bombe, no jedna nije eksplodirala. Jedan geler ranio je specijalca u ruku. Kad se spremao baciti treću bombu, specijalci su otvorili vatru. Izrešetali su Grgića koji je ostao nepomično ležati. Upucali su ga s bombom u ruci. Očevici spominju da je ispaljeno 15-ak hitaca iz najmanje tri oružja. S koliko je metaka pogođen, policija zasad ne želi otkriti.

Grgić je počeo bacati bombe kad je spazio da mu se specijalci približavaju s druge strane. Već se pomirio sam sa sobom da neće izaći živ s benzinske. "Ne plašim se smrti", kazao je policijskom pregovaraču, koji ga je od pet sati jutros pokušao odgovoriti od suludog nauma.

Tako je prekinuta blokada Solina, koja je trajala od jučer iza 15.30 sati. Policija se nadala da će Grgić klonuti i zaspati, no to ipak nije dočekala. Grgić sve do svoje smrti punih 16 sati nije ni jeo, ni pio, ni išao na nuždu. S nekoliko bombi oko sebe, i s jednom s izvučenim osiguračem, čekao je svoj kraj. Policija je u njegovom automobilu pronašla još eksploziva i municije.

Šef specijalaca: Učinili smo sve da se problem riješi mirnim putem

"Kao specijalna jedinica učinili smo sve da slučaj riješimo mirnim putem. Ispucali smo sva zakonska sredstva koja su nam stajala na raspolaganju kako bi Grgića svladali lakšim sredstvima, da ne dođe do stradavanja. Međutim, definitivno je njegova odluka bila da ide do kraja", kazao je šef Specijalne policije Zdravko Janić, koji je potegao iz Zagreba do splitske bolnice kako bi posjetio ranjenog kolegu.

"Tijekom cijele situacije, od početka dok se nije okončala, policija je imala sve zakonske razloge za uporabu sredstava sile, no mi smo išli na iscrpljivanje. Imali smo strategiju beskonačnog pregovaranja kako bismo ga uvjerili da je besmisleno to što radi. No, on je u sebi donio nekakve odluke, zbog kojih nije htio ići", podsjetio je na taktiku policijskog postupanja Janić.

"Grgić je policajce dočekao nabrijan i spreman"

"Jutros smo procijenili da je nastupio trenutak kada je on možda zaspao, kada više nije toliko oprezan. Htjeli smo ga svladati fizičkom snagom, no on nije spavao. Bio je vrlo nabrijan i spreman. Čim su specijalci krenuli, bacio je tri bombe na njih. Ispucan je u njega i elektrošoker koji nije imao efekta, ne znamo zbog čega. Četvrtoj bombi je izvukao osigurač, ostala mu je u ruci. Nama je žao što je došlo do stradavanja. Naš posao je, međutim, takav, provodimo zakon, štitimo imovinu i ljude", kaže Janić.

Razloga za zabrinutost je bilo, u to ne dvoji. "Neposredna opasnost je postojala. Tri bombe je bacio, četvrta mu je bila u ruci, a šest ih je u ruksaku nađeno", obrazložio je šef specijalaca. Na pitanja o tome koliko je policajaca pucalo i s koliko su hitaca pogodili Grgića, Janić nije htio odgovarati, jer je to trenutno predmet istrage posebnog povjerenstva koje je ustrojio glavni ravnatelj policije kako bi se istražila zakonitost uporabe oružja.

Dobio otkaz, s bratom dijelio crkavicu od 1.250 kuna

Među prvima s Grgićem je pregovarao njegov poznanik, zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vranjic Nikola Peraica. Zna sve o njegovim problemima, PTSP-u, neriješenom statusu branitelja, neriješenoj invalidnini... Grgić ga je uvjeravao kako ne želi aktivirati bombe da ne bi nekoga ozlijedio.

Grgić je bolovao od PTSP-a. Zdravstveno stanje bilo mu je ozbiljno, u posljednje vrijeme nekoliko puta je tražio liječničku pomoć. Nije imao ni žene, ni djece, roditelji su mu umrli, od obitelji imao je samo brata, koji boluje od epilepsije.

Jučer je konačno pukao, premda je već neko vrijeme bio vrlo tjeskoban zbog teških egzistencijalnih problema u koje je upao zbog otkaza u ribarskoj luci Brižinama u Kaštelima. Radio je kao zaštitar, no nije mogao dobiti licencu upravo zbog bolesti. Nije riješio braniteljski status i invalidninu, tako da je s mlađim bratom Igorom životario od 1.250 kuna socijalne pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U solinskom Centru za socijalnu skrb kažu da im se Ivica nije nikad obratio za pomoć, već ga znaju po tome što je sređivao papire za brata i prije za pokojnog oca. Zadnji put kad je dolazio kod njih, a bilo je to lani, bio je još uvijek zaposlen. Navodno je okidač za cijelu ovu situaciju bilo nepovoljno rješenje, kojim je Grgić odbijen u svojim zahtjevima za sređivanje statusa. 

Šef splitske Psihijatrije: Ne bi pomoglo ni milijun eura, bolest je bila presudna

"Grgić je bio dobar čovjek. Ništa ne bi pomoglo ni da je imao milijun eura. Nažalost, u njegovom slučaju bolest je bila presudna za ovakav jedan čin. Njegovi psihički problemi bili su dominantni, ništa tu nije kriva ni država, ni njegov socijalni status", uvjeren je šef splitske Psihijatrije Goran Dodig. Grgić je posljednji put bio kod njih na liječenju u srpnju ove godine. Dodig kaže da je njegovo stanje bilo dosta složeno.  

Zaustavili ga 30 metara od benzinske i onda otkrili da ima bombu

Policija je nakon Grgićevog upada na benzinsku blokirala promet i iz Splita se od popodneva više nije moglo izaći preko solinske ceste, već su se vozila preusmjeravala na Jadransku magistralu. Evakuirana je i kuća Mije Bezera, bivšeg pomoćnika ministra za cestovni promet u Vladi Ivice Račana.

Grgić je nešto malo prije zauzimanja benzinske postaje nazvao policiju i najavio im svoje namjere. Razgovarao je dosta nesuvislo, imao je, čini se, nekakvu viziju da su ga u njegovoj kući opkolili pripadnici interventne i specijalne policije. Kao da je imao predskazanje što će se dogoditi koji trenutak kasnije...

Policija ga je zaustavila dok je vozio 30-ak metara od benzinske crpke. Nisu ga našli na kućnoj adresi pa su ga krenuli potražiti. Onda su otkrili da ima bombe. Odvezao se do benzinske postaje, oni za njim... Situacija je vrlo bila pipava pa su službenici bili oprezni i nisu htjeli brzati s intervencijom, već su pričekali pojačanje.  

Nagovarali ga na predaju s uperenim oružjem

Ubrzo se pojavila sva sila policije, snajperisti su zauzeli svoja mjesta. Grgić je u jednom trenu izašao iz kabine. Okružili su ga specijalci. S uperenim oružjem u rukama, pokušali su ga nagovoriti da se preda, ali bez uspjeha. Grgić se vratio u vozilo.

Ni mrak nije donio napredak. Premda je isprva tražio da mu na benzinsku postaju dođu mediji, Grgić se predomislio. I više mu nije bilo do razgovora s njima. Odbio je i solinskog gradonačelnika Blaženka Bobana, koji je također navratio da vidi može li kako pomoći.

"On nema nikakvih zahtjeva prema gradu Solinu, nikad nije ni tražio nikakvu pomoć. Pregovaranje je preuzela njegova psihijatrica. Tu su i njegovi prijatelji. Kažu da neće ništa loše napraviti", kazao nam je gradonačelnik Solina o događajima na blokiranoj benzinskoj crpki na Meterizama sinoć oko 19.30 sati.

Ni svećenik nije pomogao

Oko 20.15 kriza je dosegnula vrhunac! Grgić je zaprijetio aktiviranjem bombe, specijalci i vatrogasci povukli su se na sigurne položaje, no nakon desetak minuta neizvjesnosti svi su se opet vratili na stara mjesta.

Jedan od najvećih problema u pregovaranju bilo je to što Grgić zapravo nije tražio ništa, već je samo želio skrenuti pažnju javnosti na svoj slučaj.

Na benzinsku su doveli i svećenika. Ni to nije pomoglo. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara