HTV i Vrdoljak postigli dogovor: "Tito" ipak kreće večeras!

HTV i Vrdoljak postigli dogovor: "Tito" ipak kreće večeras!

Tekst: P.Vidov / J.Šimac
Foto: Arhiva

TRI GODINE je trajala izrada dokumentarno-igranog filmskog serijala "Tito" i jednako toliko dugo je HRT najavljivao novi projekt Antuna Vrdoljaka. Nakon što je u opsežni prikaz života Josipa Broza Tita utrošeno oko šest milijuna kuna i količina vremena kakva se u hrvatski film dosad nije uložila, došlo je do trzavica na relaciji Vrdoljak - HRT, tako da je početak emitiranja serijala bio upitan.

No, Vrdoljak je ipak postigao dogovor sa šefovima javne televizije, potvrdio nam je glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić. "Došlo je do nekih nesporazuma oko tumačenja ugovora. Serijal će večeras ipak biti emitiran", kaže Družijanić i dodaje kako nikakve stavke u ugovoru neće biti mijenjane, odnosno da Vrdoljak neće dobiti dodatna dva milijuna kuna koja je navodno tražio.

Podsjećamo, 24 sata prije najavljenog početka emitiranja serijala, u petak u 20 sati, "Tito" je bez prethodne najave izbačen iz HTV-ova programa. Umjesto "Tita", u rasporedu programa na HTV-ovim internetskim stranicama za 20.10 bio je zakazan tek neimenovani dokumentarni film. Do zastoja je, kako neslužbeno doznajemo, došlo zato što Vrdoljak do danas uopće nije dostavio HTV-u prvu epizodu serijala, već je tražio još novca.

Vrdoljak tražio odgodu sastanka

U 11 sati na Prisavlju bio je zakazan sastanak producenta serijala "Tito" s čelnim ljudima HTV-a. No, Vrdoljak je zatražio da se sastanak odgodi za 12 sati, a tek oko 12.30 sati se pojavio na Prisavlju. Nakon završetka sastanka glasnogovornik HRT-a je za Index potvrdio da je postignut dogovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku se Vrdoljak pojavio sa svojim sinom i zasad nepoznatom trećom osobom, dok su HRT predstavljali v.d. glavnog ravnatelja Josip Popovac, glavni producent Tomislav Pulić, direktor programa HTV-a Domagoj Burić i pomoćnik glavnog ravnatelja Ivo Erić.

Potpisali ugovor na šest epizoda, dobili račun za 12

Javna televizija je s Vrdoljakom, naime, potpisala ugovor na šest epizoda. Ali kako se materijal skupljao, Vrdoljak očito nije želio neke stvari rezati pa serijal na kraju ima 12 epizoda, ali HTV nije želio autoru platiti veću svotu od dogovorene.

Problem je, doznajemo na HRT-u, zakuhao sam Vrdoljak koji je još početkom godine javio da je snimio više epizoda nego što je bio izvorni dogovor. No, tada nije tražio veću svotu novca, ali prije nekoliko dana se predomislio te stavio HRT pred gotov čin. Vrdoljakov tajming vjerojatno nije slučajan; s obzirom na to da se radi o jednom od najiščekivanijih HRT-ovih projekata u proteklih nekoliko godina, autor filma je vjerojatno zaključio da će lakše "utjerati" dodatni novac u trenutku kad je javna televizija već najavila da počinje emitiranje serijala o Titu.

Komentar neslužbenih informacija o razlozima otkazivanja početka emitiranja serijala koje smo dobili s HRT-a pokušali smo potražiti i kod samog Vrdoljaka, ali on se na mobitel nije javljao. Zanimljivo je da je Vrdoljak sličnu stvar napravio i kad je snimao serijal "Duga mračna noć", za koji je također isporučio više materijala nego što je bilo dogovoreno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara