OSLOBODITE HUANITA On mora u zatvor, a Horvatinčić i svećenik koji je silovao dječaka ne moraju

OSLOBODITE HUANITA On mora u zatvor, a Horvatinčić i svećenik koji je silovao dječaka ne moraju

Foto: Dino Stanin/Pixsell

HUANITO LUKSETIĆ dobio je dvije godine zatvora jer je sadio marihuanu kako bi si olakšao bolove uzrokovane multiplom sklerozom.

> OSLOBODITE HUANITA Majka Zlata: Sud je mog teško bolesnog sina osudio na smrt

Vijeće riječkog Općinskog suda, kojim je predsjedala sutkinja Tatjana Čargonja, osudilo ga je jer smatra da je uzgajao preveliku količinu konoplje samo za osobnu uporabu. Luksetić, koji boluje od multiple skleroze, tvrdi da je bio prisiljen uzgajati konoplju kako bi od nje radio ulje koje mu je, kako tvrdi, spašavalo zdravlje.

Ovakva drakonska kazna mnoge je šokirala. Huanito, koji je u javnosti poznat kao simbol borbe za legalizaciju medicinske marihuane, a koja oboljelima od multiple skleroze i karcinoma olakšava bolove, tako je završio kažnjen baš poput psa Mede koji je preglasno lajao.

Horvatinčić i sinkopa

Također, dobro je podsjetiti na ostale kazne koje su šokirale javnost.

Prva takva kazna izrečena je Tomislavu Horvatinčiću koji je svojim brodom presjekao jedrilicu talijanskog bračnog para te ih tako usmrtio. Horvatinčića je oslobodila sutkinja Maja Šupe.
Razlog je sinkopa. Većina Hrvatske do presude Horvatinčiću nikad nije ni čula za sinkopu. Sud je, naime, povjerovao Horvatinčićevoj obrani koja je tvrdila da je poduzetnik u trenutku sudara s jedrilicom na kojoj je plovio talijanski par bio u stanju tzv. sinkope, odnosno stanju bez svijesti, zbog čega nije bio ubrojiv.

Odluka je nepravomoćna, a dolazi gotovo dvije godine nakon što je Horvatinčić proglašen krivim te osuđen na godinu i osam mjeseci uvjetno. Ta sudska odluka iz studenoga 2015. godine izazvala je puno negodovanja u javnosti, ali ni blizu bijesa kao ova oslobađajuća.

No, nije ovo ni prvi ni posljednji slučaj spornih sudskih odluka u kojima su poznate osobe ili utjecajni poslovnjaci prolazili bez kazni ili uz minimalne kazne.

Rukometašica Lovrić dobila uvjetnu za ubojstvo majke troje djece

Poznata hrvatska rukometašica i olimpijka Ivana Lovrić također nije provela ni dana u zatvoru iako je skrivila smrt majke troje malodobne djece i uz to pobjegla s mjesta nesreće bez da je pozvala hitnu.

Ona je prije pet godina automobilom usmrtila Vesnu Petrović na pješačkom prijelazu i u ponovljenom suđenju opet dobila uvjetnu kaznu na 18 mjeseci zatvora uz rok kušnje od pet godina.

Nakon ponovljenog suđenja i donošenja nove (stare) presude, sutkinja je obrazložila da se Lovrić iskreno kaje, da prije nije bila osuđivana i da će joj najveća kazna biti to što će živjeti s posljedicama nesreće za koju je kriva.

Maćešić usmrtio mladog Smiljanića, a sud ga pustio ranije na slobodu

Dejan Maćešić, suvlasnik firme One2Play, na slobodi je bio godinu dana nakon što je pravomoćnom postala sudska presuda za prometnu nesreću u kojoj je Maćešić usmrtio mladog motorista Sinišu Smiljanića nakon što je pijan prošao kroz crveno svjetlo na semaforu.

Maćešić, koji je pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, pušten je u srpnju 2015. nakon samo godine dana zatvora, odnosno 13 mjeseci. Da bi apsurd bio veći, kaznu je izdržavao u zatvoru poluotvorenog tipa u Valturi kod Pule te je imao pravo na slobodne vikende i godišnji odmor tijekom kojih je ponovo mogao sjesti za volan.

Primorac usmrtio dvije djevojke, ali je "iz obitelji društveno prihvatljiva ponašanja"

Slučaj koji i dalje ostavlja niz neodgovorenih pitanja je i prometna nesreća iz 2002. godine koja se dogodila u Makarskoj kada su na nogostupu, na korak do pješačkog prijelaza, poginule 16-godišnjakinje Ana Andrijašević i Kata Erceg.

Ubojica za volanom bio je Ivan Primorac, sin hercegovačkog tajkuna Marijana Primorca koji svoj uzlet može zahvaliti i činjenici da je bio intimus bivšeg premijera i ratnog profitera Ive Sanadera. Naime, stariji Primorac kupio je Sanaderu još 2004. godine prvi BMW i to baš u vrijeme kada se sudilo njegovom sinu. Zanimljivo da ta dva događaja nikada nisu posebno ispitivana od strane Odvjetništva.

Ivan Primorac tada je bio 17-godišnjak koji je vozio snažni BMW Z3 bez vozačke dozvole. Vozilo se kretalo znatno većom brzinom od 40 kilometara na sat, koliko je bilo ograničenje na tom dijelu ceste. Nesreća se dogodila u 20:15 sati, a nesretne djevojke stradale su na nogostupu pod kotačima snažnog automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primorac, iako maloljetan, već je prije kobnog događaja bio višestruko kažnjavan za prometne prekršaje. Prvotno ga je sutkinja splitskoga Općinskog suda, Maria Majić, osudila na dvije i pol godine zatvora. Kasnije će tu presudu umanjiti suci Županijskog suda pod predsjedanjem danas pokojnog predsjednika Kaznenog odjela, suca Vinka Cuzzija. Naime, kazna je bila šest mjeseci manja, a obrazloženje presude citira se i danas.

"Ivan Primorac dolazi iz obitelji društveno prihvatljivog ponašanja kojemu su roditelji omogućili studiranje u inozemstvu, gdje se pokazao uspješnim", obrazloženje je suda koje je šokiralo hrvatsku javnost. Naime, mnogi su smatrali kako se za oca koji maloljetnom sinu daje bolid od 320 konja ne može reći da ima društveno prihvatljivo ponašanje samo zato što sina školuje u inozemstvu. Na kraju je Ivan Primorac proveo u zatvoru otvorenog tipa u Valturi 22 mjeseca da bi nakon toga otišao na školovanje u švicarski Luzern. Naime, pušten je dva mjeseca ranije zbog dobrog ponašanja i nastavio je voziti snažne automobile.

Dobio uvjetnu kaznu, a autom usmrtio djevojku i već ranije počinio 5 prometnih prekršaja

Podsjetimo na još jednu sramotnu presudu. Toga 16. lipnja 2007. 29-godišnja Jasmina Čelica krenula je na posao u jednu zagrebačku knjižaru, ali onamo nikada nije stigla. Na pješačkom prijelazu u središtu grada moćnim Jeep Cherokeejem pokosio ju je 22-godišnji Marko Leko, sin poduzetnika.

Ubrzo je ustanovljeno da uopće nije smio sjesti za volan tog vozila jer mu je snaga veća od 75 KW, što nije dopušteno vozačima mlađim od 24 godine. Pa ipak, mladić koji je u godinu dana počinio pet prometnih prekršaja, nakon policijskog očevida na slobodu se odvezao sam.

Županijski sud u Zagrebu Leku je osudio samo na uvjetnu kaznu od godine dana. U zatvoru neće provesti nijedan dan, neće platiti nijednu kunu kazne, neće dobiti nijedan negativni bod, a vozačku će zadržati.

Roditelji 29-godišnje Jasmine Čelice iz Pule, Sonja i Nebojša Čelica, nakon sramotne presude postavili su pitanje: "Koliko vrijedi ljudski život u očima sudaca? Pravo naše kćeri nije ostvareno. Država joj nije zaštitila dostojanstvo. Može ih biti sram! Moja obitelj duboko sumnja da iza svega stoji korupcija."

Osim sramotnih kazni za ubojstva na cestama, još su sramotnija ona za najgnjusnije zločine - silovanja i seksualna zlostavljanja djece.

Svećenik silovao dječaka i dobio "društveno korisni rad"

Još se svi sjećamo slučaja u kojem je svećenik s područja Slavonije i Baranje silovao 15-godišnjeg dječaka, a umjesto zatvora gulit će krumpire ili raditi neki drugi "društveno korisni" posao. Iako je osuđen na godinu dana zatvora, kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro pa će tako odraditi 730 sati društveno korisnog rada, kako stoji u nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Osijeku.

U Splitu je prije dvije godine 59-godišnjak osuđen na pet godina zatvora jer je višestruko silovao svoje dvije unuke između 2006. i 2011. godine, odnosno od njihove 11. do 15. godine.

U studenom 2013. godine petorica su u Zadru grupno silovala 17-godišnju djevojku, trojica su dobila ukupno manje od 9 godina zatvora, a dvojica nisu ni završila u zatvoru, već su kažnjena nadzorom.

Prije pet godina bivši bolničar u Psihijatrijskoj bolnici 'Dr. Ivan Barbot' u Popovači osuđen je na Županijskom sudu u Sisku na kaznu zatvora od tri godine i šest mjeseci. Proglašen je krivim za silovanje 28-godišnje pacijentice bolnice koje se dogodilo 20. veljače 2011. godine.

Dvadesetdvogodišnji Sinjanin nepravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora zbog silovanja dviju maloljetnica iz okolice Sinja. Pušten je na slobodu, no zabranjeno mu je približavanje djevojkama na sto metara i posjećivanje klubova u kojima je vrebao svoje žrtve.

On je 17-godišnjakinji ponudio prijevoz kući nakon noćnog izlaska. Odveo ju je u Sinjsko polje i dvaput silovao, unatoč njenom žestokom opiranju. Isti je scenarij ponovio je nekoliko dana poslije s njenom vršnjakinjom. Bivši profesionalni vojnik branio se da su djevojke pristale na seksualni odnos.

Silovao unuke tri godine i dobio 4 godine zatvora

Splitski je sud nepravomoćno na četiri godine zatvora osudio muškarca (58) sa šireg splitskog područja zbog silovanja unuka svoje supruge.

Prva njegova žrtva bila je u petom razredu osnovne škole, a na drugu je nasrnuo pri kraju njezinog četvrtog razreda. Stariju djevojčicu silovao je najmanje osam puta, dok je drugu tijekom pune tri godine silovao najmanje jednom mjesečno. Monstrum je za svako produljeno djelo silovanja dobio po tri godine zatvora, da bi mu sudac izrekao jedinstvenu kaznu od četiri godine.

Pas Medo kriv za preglasno lajanje

I za kraj, podsjetimo kako je psa Medu iz Peroja, kojem se protekle dvije godine sudilo zbog preglasnog lajanja, Općinski sud u Puli proglasio krivim.

Medin vlasnik ovom presudom dobio je rok od 15 dana da svog ljubimca premjesti na drugi dio parcele ili pak zatvori na mjesto odakle lajanjem neće uznemiravati susjede, a Huanito Luksetić osuđen je na 2 godine zatvora jer je sadio marihuanu kako bi od nje radio ulje koje mu je pomagalo u borbi s multiplom sklerozom.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Huanita, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: oslobodite Huanita.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara