Humanitarci i Juščenko među kandidatima za Nobela za mir

NAJČEŠĆE spominjani kandidati posljednjeg dana roka za nominacije za dobitnika Nobelove nagrade za mir 2005. su humanitarne organizacije koje pomažu žrtvama tsunamija u Indijskom oceanu i ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko.

Norveški Nobelov institut objavio je da nominacije moraju biti upućene poštom ili e-mailom do 1. veljače kako bi mogle ući u konkurenciju za nagradu koja se dodjeljuje u listopadu. Novčana vrijednost nagrade je 10 milijuna švedskih kruna (oko 8 milijuna kuna).

"Bude li nagrada vezana za tsunami, možda bi je trebale dobiti organizacije Save the Children ili Oxfam", izjavio je voditelj Instituta za istraživanje mira iz Osla Stein Toennesson.

Dosad su među humanitarnim organizacijama Nobelovu nagradu dobivali Međunarodni Cveni križ (1917., 1944. i 1963.) i Liječnici bez granica 2000.

Juščenka je za nagradu predložio norveški parlamentarni zastupnik Jan Simonsen u ponedjeljak, obrazloživši to njegovom ulogom u ukrajinskoj "narančastoj revoluciji".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U borbi za demokraciju on izlaže vlastiti život opasnosti", pojasnio je zastupnik oporbene Demokratske stranke desnog centra, poznat po tome što je 2004. za istu nagradu uzalud nominirao Georgea W. Busha i Tonyja Blaira.

Isto bi mu se moglo dogoditi i s ovogodišnjim prijedlogom, jer Toennesson smatra da je prerano za nagradu Juščenku, koji tek mora pokazati može li ujediniti svoj narod.

Laureata te nagrade za 2005. bit će još teže predvidjeti, nakon što je 2003. o njoj počeo odlučivati novi petočlani odbor, koji pojam mira tumači vrlo široko. Potvrdio je to već prošle godine, kad je iznenadio svijet dodjelom nagrade Wangari Maathai iz Kenije zbog njezine misije sadnje stabala u Africi, čime je postala prva dobitnica Nobelove nagrade za mir iz redova boraca za zaštitu okoliša.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara