Humanitarna izložba u povodu 1700 godina kršćanstva "Keramika Sisak 1700"

U SISKU je danas, u povodu proslave 1700 godina kršćanstva i 4. lipnja, blagdana sisačkog zaštitnika Svetog Kvirina i Dana grada, otvorena velika međunarodna humanitarna izložba keramike pod nazivom "Keramika Sisak 1700", na kojoj izlaže 130 uglednih svjetskih umjetnikakeramičara iz 40 država sa svih kontinenata.

Prihod ostvaren od prodaje izloženih radova namijenit će se za razminiranje 200 tisuća prostornih metara na lokaciji Požarine u Mošćenici između Siska i Petrinje.

Izložbu je u sklopu svečanog programa u Galeriji Sveti Kvirin u sisačkom Domu kulture "Kristalna kocka vedrine" otvorio sisački gradonačelnik Dinko Pintarić, čestitavši organizatorima na iznimno velikom odazivu umjetnika iz cijelog svijeta.

Sisački gradonačelnik zahvalio je i Hrvatskom centru za razminiranje (HCR) na uloženom trudu u organizaciju izložbe i pripremu tog projekta kojim se želi prikupiti novac za razminiranje.

Posebno je zahvalio i umjetnicima iz cijelog svijeta koji su svojim radovima i humanošću pridonijeli da obilježavanje 1700 godina kršćanstva u Sisku i 1700. obljetnica mučeničke smrti sisačkog biskupa svetog Kvirina dobiju svjetski karakter, kako i dolikuje takvim obljetnicama.

Umjetnički rukovoditelj izložbe "Keramika Sisak 1700" Hanibal Salvaro istaknuo je da je odaziv umjetnika iz cijelog svijeta jako velik i da je izložba okupila sve što je u umjetnosti keramike u Hrvatskoj i svijetu kvalitetno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naglasio je kako je kvaliteta izložbe i što je, osim umjetnika iz kršćanskih zemalja, okupila najkvalitetnije keramičare iz arapskih država (Egipta, Turske i Kazahstana), te budističkih država (Tajvana i Japana), čime se na djelu pokazala solidarnost različitih religija u jednoj tako humanoj akciji kao što je razminiranje.

Izložba će ostati otvorena i nakon završetka proslave u Sisku te će biti "putujuća" dok se ne rasprodaju svi izloženi radovi.

Umjetnički rukovoditelj izložbe Hanibal Salvaro najavio je da će izložbu pratiti i međunarodni ocjenjivački žiri koji će dodijeliti 12 nagrada.

Održavanje izložbe poduprla je i organizatorima čestitala savjetnica ministra vanjskih poslova za protuminsko djelovanje Dijana Pleština.

Zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić zahvalio je Gradu Sisku i umjetnicima iz cijelog svijeta na uspješno organiziranoj humanitarnoj izložbi te na solidarnosti i plemenitosti.

Prodajom izloženih radova razminirat će se prostor u Mošćenici između Siska i Petrinje na kojem je od mina do sada stradalo 25 osoba, od kojih je sedam poginulo, a HCR će pomoći da se taj prostor razminira i postane siguran za mjesno stanovništvo.

Otvorenju izložbe bili su nazočni predstavnici više veleposlanstava u Hrvatskoj, predsjednik Udruge žrtava mina Hrvatske Davorin Cetin, dužnosnici Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara