Humanitarne organizacije: Sve je više pothranjenih i bolesnih u Sjevernoj Koreji

Humanitarne organizacije: Sve je više pothranjenih i bolesnih u Sjevernoj Koreji
Foto: EPA

STOPE pothranjenosti i bolesti povećale su se u Sjevernoj Koreji u kojoj su usjevi prepolovljeni zbog suša i poplava, objavila je Međunarodna federacija Crvenog križa i Društva Crvenog polumjeseca (IFCR). 

Kriza s hranom

Međunarodne humanitarne agencije kao i sjevernokorejski državni mediji upozoravali su da bi nestabilno vrijeme sa sušama i poplavama i nedostatak pristupa izvorima mogli uzrokovati krizu s hranom u zemlji koja je pod strogim međunarodnim sankcijama u svrhu pritiska na vođu Kim Jong-una zbog nuklearnog i balističkog programa.

"Već smo vidjeli utjecaj tih suša na ugrožene ljude", rekao je Mohamed Babiker, voditelj ureda IFRC-a u Sjevernoj Koreji. Stope pothranjenosti i bolesti koje se prenose vodom poput dijareje i kolitisa porasle su, kazao je.

Postavljanje mobilnih pumpi za vodu

Nakon procjene u svibnju da će ovogodišnja žetva biti upola manja od očekivane, IFRC je potrošio oko 250.000 američkih dolara da postavi mobilne pumpe za vodu koje bi omogućile dvostruki prinos usjeva u pogođenim područjima, objavila je organizacija.

"Pumpe za vodu i instalacije za navodnjavanje mogle bi stvoriti značajnu razliku", rekao je Babiker pozivajući na dodatnih 472.000 švicarskih franaka za poljoprivredne i sanitarne svrhe.

Unatoč sankcijama i dalje se uvozi luksuzna roba

Sjeverna Koreja povećala je uvoz gnojiva i prehrambenih proizvoda prošle godine, prema podacima o trgovini koje je prikupio UN.

No Centar za napredne obrambene studije (C4ADS), think tank povezan s Washingtonom, u ovotjednom je izvješću dokumentirao kako Sjeverna Koreja i dalje uvozi milijune dolara vrijednu luksuznu robu, uključujući najmanje dvije oklopne limuzine vrijedne svaka 500.000 dolara.

Donacije Južne Koreje

Južna Koreja najavila je da će donirati 4,5 milijuna dolara UN-ovu Programu za hranu (WFP) i da će osigurati 50.000 tona riže za isporuku sjevernom susjedu. Južna Koreja također je nedavno donirala 3,5 milijuna dolara UNICEF-u za humanitarne projekte u Sjevernoj Koreji.

Povremena glad česta je pojava u Sjevernoj Koreji, navode južnokorejski stručnjaci, no 90-ih godina prošlog stoljeća diljem te zemlje od gladi je umrlo milijun ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara