Humanitarni koncert "Za Hrvatsku bez mina" u ponedjeljak, 6. prosinca

HUMANITARNI koncert "Za Hrvatsku bez mina", kojemu je cilj prikupljanje sredstava za razminiranje, bit će održan u ponedjeljak, 6. prosinca, u Koncertnoj dvorani (KD) Vatroslava Lisinskog, priopćeno je iz Hrvatskog centra za razminiranje (HCR).

Kako se dodaje, na početku koncerta ukratko će biti predstavljeni najznačajniji trenutci u protuminskom djelovanju tijekom ove godine, te će biti dodijeljene zahvale onima koji su se nesebično uključili u prikupljanje sredstava za razminiranje.

Cijena ulaznice je stotinu kuna, što odgovara cijeni razminiranja deset četvornih metara, napominju iz HCR-a.

Na koncertu će nastupiti Tereza Kesovija, Gabi Novak, Jasna Zlokić, tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem Siniše Leopolda, Los Caballeros te brojni drugi hrvatski glazbeni umjetnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada Republika Hrvatska osnovala je HCR 1998. s glavnom zadaćom koordinacije protuminskog djelovanja, te uklanjanju minske opasnosti u Hrvatskoj do 2010.

U proteklih šest godina djelovanja HCR je minski sumnjivi prostor znatno smanjio, u čemu je veliku ulogu imala i pomoć brojnih donatora, organizacija i pojedinaca.

U Hrvatskoj je od mina od 1991. do danas stradalo 1780 osoba (437 smrtno, 992 s teškim tjelesnim oštećenjima). Također, od mina su stradala i 82 djeteta (11 smrtno, 44 teško ranjeno).

Ove godine do prosinca u minskim je poljima poginulo 13 osoba, a dvije su osobe teško ozlijeđene.

Trenutno se minski sumnjivo područje proteže kroz dvanaest od 21 županije u Hrvatskoj: 1174 četvorna kilometra minski su sumnjivo područje, a milijun i sto tisuća građana izravno je ugroženo s gotovo tristo tisuća mina i minsko-eksplozivnih sredstava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara