HURS poručio Oreškoviću: We will not keep calm

HURS poručio Oreškoviću: We will not keep calm

Foto: FAH

IZ HRVATSKE udruge radničkih sindikata (HURS) poručili su u petak Vladi "We will not keep calm down" (Nećemo ostati mirni) jer Vlada nije udovoljila njihovu zahtjevu upućenom u srijedu da se Agenciji za zaštitu radničkih potraživanja žurno odobre sredstva za isplatu minimalnih plaća za 1410 radnika, čiji su poslodavci blokirani.

U priopćenju za javnost iz HURS-a podsjećaju kako je Vlada na prvoj sjednici donijela odluku o zaštiti potpredsjednika Vlade i njihovih obitelji, a neki su ministri tražili novo zapošljavanje u svojim resorima u okolnostima u kojima u javnoj upravi radi nešto malo manje od pet puta više zaposlenih nego u prehrambeno-prerađivačkoj industriji, poljoprivredi i ribarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pojednostavljeno rečeno, tim potezom poslana je poruka da su Vladi stranačko kadroviranje i zaštita svojih interesa i privilegija važniji od egzistencije 1410 radnika koji mjesecima čekaju isplatu pošteno zarađenih plaća. "Takva poruka, uz cirkus oko pojedinih ministara kojemu upravo svjedočimo, ne ulijeva povjerenje u novu Vladu", ističe se u priopćenju.

HURS u tome naročito negativno vidi ulogu ministrice rada Nade Šikić u čijem je resoru Agencija za osiguranje potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, koja nije predložila Vladi da donese potrebne tehničke odluke, ali je bila među ministrima koji su tražili novo zapošljavanje.

Smatraju kako iskazana briga Vlade za sigurnost svojih potpredsjednika i istovremeno oglušivanje na apel egzistencijalno ugroženih radnika, javnosti poručuje da je Vlada tu zbog sebe same, a ne zbog građana, što nakon "pustih priča" o reformama i zaustavljanju iseljavanja iz Hrvatske slijedi kao otriježnjenje od "izbornog pijanstva u kojem su nas uvjeravali u bolju budućnost".

Zbog svega što smo doživjeli na prvoj sjednici Vlade, nećemo Vam dati mira da i dalje nastavite tako vladati, poručili su Vladi iz HURS-a referirajući se time na izjavu premijera Tihomira Oreškovića, koji je na početku sjednice na engleskom jeziku poručio "Stay calm and govern on", odnosno "Ostani miran i vladaj".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara