HUS najavio obraćanje Međunarodnoj organizaciji rada

HRVATSKA udruga sindikata (HUS) najavila je danas u Osijeku da će Međunarodnoj organizaciji rada prijaviti slučaj davanja otkaza njihovoj sindikalnoj predsjednici i predsjednici radničkog vijeća u osječkoj tvrtki ´Sloboda´ dd Julijani Benaković, kao jedno od najgrubljih kršenja sindikalnih prava i sloboda.

Na konferenciji za novinare predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak kazao je kako Sindikat otkaz smatra nezakonitim, zbog čega je i pokrenuo sudski spor, ustvrdivši da je Uprava tvrtke, u kojoj se za stjecanje većinskog paketa dionica nadmeću širokobriješki ´Mepas´ i zagrebačka ´Lura´, napravila niz nezakonitih radnji koje bi mogle imati negativan utjecaj na poslovanje te radna mjesta i plaće zaposlenika.

U obrazloženju otkaza, koje je podijeljeno novinarima, stoji da je imenovana, koristeći imovinu društva, obavljala poslove za vlasititu korist te grubo kršila zakonske odredbe na štetu tvrtke. Benaković, koja je otkaz dobila početkom studenog, na konferenciji je ustvrdila kako je otkaz dobila jer ju je Uprava optužila da je agitirala za prodaju dionica malih dioničara širokobriješkom ´Mepasu´. Odbacivši optužbe, kazala je kako je radnicima, u trenutku kada je shvatila da oni neće moći zadržati većinsko vlasništvo nad tvrtkom, govorila da, neovisno o budućem vlasniku, razmisle kome će prodati dionice, kako s vremenom ne bi izgubile na vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uprava je sastanak sindikalne predstavnice s vlasnikom ´Mepasa´, radi prikupljanja informacija o njegovim namjerama, okvalificirala kao nezakonitu radnju, a sama je nakon toga upućivala male dioničare da svoje dionice prodaju ´Luri´, rekao je Mučnjak ocijenivši kako, zabranjivanjem ulaska sindikalnoj predstavnici u prostorije društva, Sindikat očito želi odstraniti iz poduzeća i aktualnih zbivanja.

Mučnjak je ocijenio da je djelovanje HUS-a u ovome slučaju ´bilo u interesu očuvanja radničkog dioničarstva i sigurnosti radnih mjesta´ te da to ´nekome očito nije odgovaralo´. Najvećim krivcima za zbivanja u ´Slobodi´ smatra Upravu i Nadzorni odbor jer, kako drži, ´nisu poduzeli potrebne radnje za zaštitu vlasništva malih dioničara´.

´Mi moramo ići zakonskim putem ili preuzeti zakon u svoje ruke, kao što smo to zadnjih dana činili u pitanju sisačke Željezare i Croatiabusa, zbog nefunkcioniranja pravne države. Ovdje do toga još nije došlo i smatramo da još imamo zakonskih mogućnosti, ali ako budu ugrožena radna mjesta, onda će Sindikat i na taj način, mimo zakona, poduzeti određene radnje´, kazao je Mučnjak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara