HUS: Povećanje školarine za 60 posto je "bezobrazluk bez presedana"

ODLUKA ministra znanosti Gvozdena Flege o 60 postotnom povećanju školarine za redovite studente koji sami plaćaju studij je "bezobrazluk bez presedana", ustvrdila je danas Hrvatska udruga sindikata (HUS).

Nedavno su svi u Hrvatskoj bili šokirani rezultatima popisa stanovništva koji su se odnosili na stupanj obrazovanja građana, jer se pokazalo da je Hrvatska u velikom deficitu s ljudima koji bi trebali biti nositelji razvoja utemeljenog na znanju, podsjeća HUS u priopćenju.

Poskupljenje od 60 posto u državi gdje prosječna plaća ne pokriva niti 60 posto mjesečnih troškova života, a za najvišu školarinu trebalo bi godišnje izdvojiti tri prosječne plaće ili čak devet najnižih plaća, ne može se opravdati ni moralno ni ekonomski, ocjenjuje sindikat.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon odluke o ukidanju novih upisa na Hrvatskim studijima, odluka o poskupljenju školarine je Flegin "doprinos" našem daljnjem zaostajanju u broju visoko obrazovanih građana za Europom, ali i stvaranju okruženja u kojem će samo društvenoj eliti (u materijalnom smislu) biti dostupno školovanje.

HUS stoga smatra da bi o Fleginom daljnjeg obnašanju dužnosti ministra znanosti trebali raspravljati Vlada i saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara