Husseinov sin uzeo milijardu dolara pred rat

Husseinov sin uzeo milijardu dolara pred rat
SAMO nekoliko sati pred početak američkog napada na Irak jedan od sinova Saddama Husseina i bliski suradnik predsjednika odnijeli su skoro milijardu dolara u gotovini iz iračke Središnje banke, piše The New York Times.

Odnošenje novca izvedeno je prema izravnoj zapovijedi Saddama Husseina bez ikakvog objašnjenja, piše list pozivajući se na neimenovanog iračkog dužnosnika.

Odnošenje novca vodio je Qusay Saddam Hussein, drugi sin Saddama Husseina, zajedno s Husseinovim osobnim pomoćnikom Abidom al-Hamidom Mahmoodom, a cijela stvar je izvedena 18. ožujka u 4 sata ujutro nekoliko sati pred američki napad na Bagdad.

Fizička zapremina novca je bila tolika, nekih 900 milijuna dolara u novčanicama od 100 dolara i oko 100 milijuna dolara u eurima, da su bila potrebna tri tegljača da ga odvuku, piše list.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

The New York Times navodi kako nestanak ovolikog iznosa pobuđuje sumnju da se koristi za financiranje ostataka Husseinove vlade, kojih se veliki broj pripadnika krije u Bagdadu ili okolici. Neki irački oporbenjaci tvrde da je novac dio strategije Saddama Husseina nakon okupacije i za eventualni povratak na vlast.

Još uvijek se ne zna gdje je novac, niti Saddam Hussein, njegov sin Qusayj i Mahmood.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara