Hutton: Britanska vlada nije djelovala "neprimjereno" otkrivši Kellyjevo ime

BRITANSKA vlada nije djelovala "neprimjereno" kada je imenovala Davida Kellyja kao izvor od kojega su mediji saznali da je izvješće o iračkom oružju za masovno uništenje "napuhano", izjavio je sudac lord Brian Hutton u srijedu.

Visoki stručnjak britanske vlade za iračko oružje David Kelly počinio je samoubojstvo nakon što je u javnosti otkriveno da je on bio izvor novinaru BBC-a za izvješće u kojem se tvrdilo kako Blairova vlada napuhuje opasnost od iračkog oružja ne bi li time opravdala pokretanje rata u Iraku. Blairova vlada našla se tada na udaru optužbi da je doprinjela tom samoubojstvu dopustivši da Kellyjevo ime procuri u javnost.

Iznoseći izvješće o okolnostima koje su dovele do Kellyjevog samoubojstva nakon što je otkriven kao izvor, sudac-istražitelj Hutton je britanskog premijera Tonyja Blaira i dužnosnike njegove vlade oslobodio odgovornosti za Kellyjevu smrt. Hutton je rekao da je zadovoljan jer je utvrdio da nije bilo "nepoštene strategije" u otkrivanju imena umirovljenog mikrobiologa Kellyja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac je bio kritičan prema novinaru BBC-a Andrewu Gilliganu zbog njegovih "neutemeljenih" tvrdnji da je vlada pretjerala opisujući opasnosti od iračkog oružja za masovno uništenje, a kritizirao je i upravu te televizijske kuće jer nije odgovorila na vladinu kritiku njihovog izvješća. Hutton je tadađšnje tvrdnje BBC-a ocijenio "vrlo teškima" i dodao da su "naštetile integritetu vlade".

Kelly je otkriven kao izvor izvješća koje je prvi put objavljeno 29. svibnja. Počinio je samoubojstvo 17. srpnja nakon što je bio izložen ispitivanju u parlamentarnom odboru. Hutton je u istrazi otkrio i da je Kelly razgovarao s Gilliganom bez odgovarajućeg odobrenja.

Izrazivši zadovoljstvo utvrđenom činjenicom da nitko nije odgovoran Kellyjevu smrt, Hutton je, čitajući izvješće pred televizijskim kamerama, rekao da njegova istraga nije imala za cilj opravdati rat u Iraku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara