Hvala "Daruvarcu" što nas neumorno podsjeća gdje živimo

Hvala "Daruvarcu" što nas neumorno podsjeća gdje živimo
Foto: Index/FaH

VIDJELI smo u posljednjih dvadesetak godina bezbroj nasilnika i divljaka koji su se bez većih problema izvlačili pred policijom i sudovima. Hrvatska policija i sudovi dosljedno su pokazivali razumijevanje za brojne tipove koji su nekoga gotovo nasmrt pretukli, mnogo je primjera ubojica za volanom koji su nakon divljanja po cestama mirno odšetali kućama, dilera koji su kažnjeni radom za opće dobro, lopova koji su postali stupovi društva... No malo je tko poput Darka Kovačevića "Daruvarca" uspio u svojoj osobi spojiti sve najljepše osobine domaćeg represivnog i pravosudnog sustava.

Opće mjesto crnih kronika

Zadarski siledžija zvani "Daruvarac" postao je opće mjesto crnih kronika. Ta spodoba ne može iz kuće izaći a da nekog ne pretuče, skrši auto divljajući po cesti ili barem nekome ne zaprijeti da će ga prebiti, ubiti ili što god mu već u tom trenutku padne na pamet. I dalje slobodno hoda. I uporno puni policijske izvještaje.

Otezanje procesa pa sloboda

Darko Kovačević postao je poznat kada je prošle godine brutalno pretukao tinejdžericu u ZAdru. Brutalno pretući nekoga zvuči gadno, ali nije ni blizu gadno kao ono što je on napravio djevojci. Udarao joj je glavom o umivaonik, šutao je nogama, pod kafića u kojem se iživljavao bio je natopljen njenom krvlju. Zadarska ga policija satima nakon prijave nije mogla pronaći, a nije se previše ni trudila. Pronašla ga je djevojčina majka. Uslijedilo je suđenje, otezanje procesa, izmjene sudaca, curili su rokovi pa je "Daruvarac", iako osuđen na maksimalnu kaznu od pet godina zatvora, otišao na slobodu gdje čeka pravomoćnost presude. A to će potrajati. 

Shvatio da je pravosuđe nezainteresirano

Shvativši da pravosuđe baš i nije jako zainteresirano da ga preda zatvorskom sustavu, "Daruvarac" se nastavio ponašati onako kako su mu poručili da smije. U drugom je zadarskom kafiću prijetio mladiću koji mu se usudio prigovoriti. Došlo je i do manjeg fizičkog obračuna. Policija je Darka Kovačevića pokupila, sud mu je odredio pritvor, a onda je mladić nekim čudom povukao prijavu protiv "Daruvarca". Tako je Darko Kovačević već nakon pet dana išetao iz pritvora.

Odbio testove pa sud zaključio da nije bio ni pijan, ni drogiran

U posljednjem slučaju "Daruvarac" je divljao automobilom i izletio s ceste. Na sreću, nije nikoga ozlijedio ili ubio, ceste u okolici Benkovca nisu osobito prometne ni danju, a kamoli u 4.30 ujutro. Svakome se može dogoditi da malo više stisne gas i izleti s ceste, mogao bi reći naivan netko.

No zadarski je "Daruvarac" odbio testiranje na alkohol i droge, a nije ni želio odgovoriti je li vozio on ili mladić s kojim je bio u društvu. I opet je pušten na slobodu. Sutkinja zadarskog suda nije našla razloge da ga zadrži barem nekoliko dana. Neslužbeno se može čuti da je pušten jer nije utvrđeno da je bio pijan ili drogiran, a to nije utvrđeno jer je, ponavljamo,odbio testiranje.

I tako će nestašni "Daruvarac" čekati još jedno suđenje na slobodi. I neumorno nas nastaviti podsjećati na to u kakvoj zemlji živimo i koliko ljudskosti i razumijevanja sudovi mogu pokazati. Hvala mu na tome. Takvu pravnu pouku i takvo prokazivanje sustava zaista treba cijeniti. Samo mu se ne treba naći na putu.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara