Hvarski biskup Štambuk posvetio uskrsnu poruku obitelji

BISKUP hvarskobračkiviški Slobodan Štambuk posvetio je svoju ovogodišnju uskrsnu poruku obitelji za koju kaže da je "najutjecajniji čimbenik i presudno polazište ljudskog života na zemlji".

"Obitelj je cijeli svijet u malom i ono što se događa u obitelji i te kako ima odjeka na društveno-državne događaje u cjelini", smatra hvarski biskup.

Napominje kako nema solidna društva bez solidne obitelji, jake države bez jake obitelji i vjernosti među ljudima ako je nema u obitelji.

"Teško je naučiti čovjeka poštenu radu ako to nije naučio u obitelji. Mnoge, ako ne i sve čovjekove sređenosti ili nesređenosti započele su u sređenoj ili nesređenoj obitelji", ističe Štambuk, koji smatra da Crkva i država "čine najkorisnije kad podupiru obitelj".

Biskup u poruci predbacuje političarima da "malo ili vrlo malo svog dobro plaćena vremena" potroše na obitelj i obiteljska pitanja, ili, što je još gore, kako ističe, nude i podupiru neke zakone koji štete i obitelji i potomstvu.

Po biskupovoj ocjeni naša društvena zajednica "vrlo malo izdvaja od svojega godišnjeg državnog proračuna za potrebe brojnijih obitelji, a istodobno neki i neke udruge više skrbe o životinjama nego li o djeci - ljudima i ljudskom potomstvu".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskrsni broj katoličkoga tjednika "Glasa Koncila" urednički komentar posvetio je "Uskrsu, obitelji i izborima".

List smatra da u našoj stvarnosti umjesto potpore države, medija i civilnog sektora, suvremene obitelji često su suočene s promoviranjem onih procesa koji izravno štete i razaraju obitelji.

"Liberalistička ideologija i u našoj zemlji krenula je u snažnu ofenzivu za razaranje obitelji kao institucije, što se posebno vidi u nacrtu tzv. Obiteljskog zakona koji čak izbjegava definirati obitelj a istodobno, slijedeći ideologiju individualizma, želi regulirati odnose među članovima obitelji kao da su obitelji slučajno nastale zajednice", piše list.

Smatra da je popuštanje liberalističkoj ideologiji i suvremenom pomodarstvu teška zabluda i pogrješka sadašnjih hrvatskih vlasti.

"Budući da je odnos prema obitelji kao temeljnoj ljudskoj instituciji sudbinski važan za hrvatski narod, hrvatsko društvo i Crkvu u Hrvatskoj, taj odnos trebao bi biti jedan od ključnih kriterija po kojemu će katolici glasovati na budućim izborima", piše, uz ino, list u redakcijskom kometaru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara