HVIDRA-a: Zakon o pravima hrvatskih branitelja je diskriminirajući

PREDSJEDNIK HVIDR-e Damir Varaždinac izjavio je danas da je Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata diskriminirajući za hrvatske ratne vojne invalide.

Varaždinac je to rekao na 3. konvenciji Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata RH (HVIDR-a).

´Većina prava se ne ostvaruje premda je zakon na snazi više od godinu dana, primanja su nam skresana, a mnogi još uvijek nisu stambeno zbrinuti niti imaju posao´, rekao je. Naveo je da ih se proglašava borcima za privilegije i lažnim invalidima, dok su upravo zbog neriješene egzistencije suicidi među braniteljima sve češći.

Konvenciji HVIDR-e nazočnilo je stotinjak predstavnika žuapnijskih zajednica udruge, no većina pozvanih predstavnika vlasti među kojima i hrvatski predsjednik, premijer i predsjednik Sabora nisu se odazvali uz opravdanje ranije ugovorenim obvezama.

Pomoćnica ministra hrvatskih branitelja Blaženka Gogić je rekla da u radu Ministarstva ima problema, kao i u provođenju zakona, ali i poručila da nema tog zakona koji se ne bi mogao mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnici županijskih zajednica su upozorili da Zakon o pravima hrvatskih branitelja nije predvidio mogućnost rada za ratne invalide. Stambeno treba zbrinuti još 13.693 stradalnika Domovinskog rata, a rok za to se ponovno produžuje, po novom do 2006., rekao je Varaždinac napominjući da su sve češće i deložacije bez osiguranja alternativnog smještaja za invalide.

Na konvenciji su kao gosti o saborskoj Deklaraciji o Domovinskom ratu i diskriminaciji Domovinskog rata na Haaškom sudu govorili umirovljeni general Krešimir Ćosić te odvjetnici Željko Olujić i Krešimir Krsnik.

Ćosić je rekao da se na Haagu ne optužuju pojedinci nego sadržaj Domovinskog rata i stvaranje hrvatske države.

Predstavnici HVIDR-e su zaključcima od Vlade, Sabora i predsjednika države zatražili da se svim silama odupru neutemeljenim optužnicama Haaškog suda te da spriječe svako obezvrijeđivanje i kriminalizaciju Domovinskog rata.

Također su zatražili da se u novi kazneni zakon, pored sankcioniranja uvrede Predsjednika RH, ugradi i odredba za sankcioniranje povrede časti i dostojanstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara