HVZ: Ne postoji jaz između dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca

U HRVATSKOM vatrogastvu danas ne postoji nikakav jaz između profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi, rekao je na Skupštini Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) zamjenik predsjednika HVZ-a i saborski zastupnik Valter Drandić.

Time je opovrgnuo tvrdnje o sukobu dobrovoljaca i profesionalaca ističući da svi vatrogasci svoj poziv shvaćaju kao životni, i da su svi zajedno na istom zadatku.

Rekao je da se s dobrovoljnim vatrogasnim postrojbama, iako su volonterske, postupalo kao s profesionalnima, pa su im izricane visoke kazne.

Kazne koje su dosegnule gotovo milijun kuna izricane su im i zato što nemaju ljestve kao vatrogasci u gradovima za gašenje požara u neboderima.

Drandić je govoreći o izmjenama važećeg Zakona o vatrogastvu iz 2000. koje se pripremaju i predloženom preustroju rekao, da bi hrvatsko vatrogastvo trebalo postati moderna spasilačka služba i nositelj sustava zaštite i spašavanja građana.

Skupština HVZ-a nužnim smatra novi ustroj vatrogastva, kako bi se vatrogastvo na razini cijele države do kraja ove godine organiziralo u sklopu jedinstvene vatrogasne zajednice s jedinstvenim sustavom zapovijedanja. HVZ bi trebala postati krovna, objediniti sve vatrogasne djelatnosti, po uzoru na europska i svjetska iskustva te za svoj rad izravno odgovarati hrvatskoj Vladi i Hrvatskom saboru, rekao je Drandić.

Postojećim zakonom, rekao je, nije do kraja definirana jedinstvena vatrogasna organizacija jer su intervencijske postrojbe, glavni vatrogasni zapovjednik, nadzor vatrogastva i Vatrogasna škola ostali unutar MUP-a. Mišljenja je da bi se unutar HVZ-a trebao ustrojiti jedinstven sustav zapovjedanja.

Ante Sanader upitao je zašto na Skupštini HVZ-a nema niti jednog predstavnika Vlade poručivši kako politika ne smije kreirati struku.

U Hrvatskoj je 55 javnih vatrogasnih postrojbi s 2.285 profesionalnih vatrogasaca. U okviru HVZ-a je i 1.822 dobrovoljna vatrogasna društva s ukupno 62.400 operativnih vatrogasaca.

U gospodarstvu je vatrogastvo organizirano u 46 profesionalnih i 78 dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi, a unutar MUP-a djeluje odjel za vatrogatstvo, glavni vatrogasni zapovjednik, intervencijske postrojbe, inspekcijski nadzor te Učilište vatrogastva i civilne zaštite. Protupožarne zrakoplovne snage ustrojene su u sastavu MORH-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara