Hypo banka odbacila optužbe da je sa Zagorcem "prala" novac

U PRIOPĆENJU izdanom u Klagenfurtu, gdje je sjedište Grupe Hypo Alpe Adria, banka je odbacila sve optužbe u vezi s poslovnim vezama s umirovljenim hrvatskim generalom Vladimirom Zagorcem, posebno optužbe vezane za pranje novaca.
 
U priopćenju se navodi se da je banka u poslovne veze sa Zagorcem stupila tek 2004., što se može dokazati i da nikad nije bila umiješana ni u kakve transakcije sa sredstvima hrvatske države ili novcima poteklim iz rata. .

Nadalje, navodi se da u istragu nije uključen niti jedan zaposlenik banke. Istraga je otvorena protiv Guentera Striedingera, bivšeg predsjednika Uprave Hypo Alpe Adria banke, koji je radni odnos s bankom prekinuo krajem kolovoza 2006.

U priopćenju stoji da Hypo banka Zagorcu ili nekoj od njegovih tvrtki izdala kredit u visini od 4 milijuna eura, dok s 70 milijuna eura banka financira izgradnju pet projekta s nekretninama u Hrvatskoj. Navodi se kako krediti za tih pet projekata nisu depozitarno osigurani, već isključivo hipotekarno.

Na Zagorčevom računu koji je otvoren 2005. deponirano je nekoliko stotina tisuća eura, te taj iznos nije namijenjen osiguranju bilo kojeg kredita. Dodaje se da je prilikom otvaranja računa banka poštivala sve odredbe austrijskog zakona o sprečavanju pranja novca i sve je uredno ispitano.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara