KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

HZJZ odbija dati statistiku o koroni u Hrvatskoj, pogledajte objašnjenje

HZJZ odbija dati statistiku o koroni u Hrvatskoj, pogledajte objašnjenje
Foto: Pixsell

HRVATSKI zavod za javno zdravstvo odbio je web stranici Dataspekt, koja se bavi obradom podataka i koja pokušava obraditi podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj, dati statističke podatke koje su zatražili. 

Objavio je to Dataspekt na Twitteru, a objavi su priložili fotografije rješenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojim obijaju njihov zahtjev za ponovnu upotrebu informacija o osnovnoj statistici koja se tiče covida-19 u Hrvatskoj. 

"Objašnjenje" HZJZ-a

HZJZ, kojem je na čelu Krunoslav Capak, koji se svakodnevno pojavljuje na presicama kao jedan od članova Nacionalnog stožera civilne zaštite, odbio je zahtjev Dataspekta “iz razloga jer se istim opterećuje rad i redovito funkcioniranje tijela javne vlasti”.

Naveli su kako "podnositelj zahtjeva svojim zahtjevom traži velik broj informacija koje su javno objavljene na dnevnim konferencijama za medije, na web stranici Zavoda i na stranici koronavirus.hr, stoga se dostavljanjem odgovora na zahtjev korisnika opterećuje rad i funkcioniranje tijela javne vlasti u nastaloj izvanrednoj situaciji".

Dalje se iz HZJZ-a pravdaju da svakodnevno sudjeluju u radu Nacionalnog kriznog stožera i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva te da "promptno i detaljno informiraju cjelokupnu javnost prilikom redovitih dnevnih konferencija za medije, a isto tako odgovaranjem na pojedinačne medijske upite iz područja svoje djelatnosti" pa dodaju da je u novonastaloj izvanrednoj situaciji nastao i "niz poslovnih obveza koje prethodno nisu bile dio redovite i svakodnevne djelatnosti mnogobrojnih tijela državne i javne vlasti". 

Tvrde da promptno i detaljno informiranju javnost, a u analizi Dataspekta stoji da podatke HZJZ objavljuje u nestrukturiranom i neprikladnom obliku

No, iako iz HZJZ-a tvrde da promptno i detaljno informiraju javnost prilikom redovitih dnevnih konferencija za medije, na web stranicama Zavoda i na stranici koronavirus.hr, Dataspekt u svojoj aktualnoj analizi statističkih podataka o epidemiji covid-19 u Hrvatskoj navodi kako Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji od početka epidemije jednom dnevno na svojim web stranicama objavljuje priopćenja s najnovijim podacima, podatke objavljuje “u nestrukturiranom, tekstualnom obliku neprikladnom za ponovnu upotrebu”.

Napominju i kako arhiv priopćenja nije dostupan jer se sadržaj njihovih priopćenja svakodnevno osvježavao na istoj poveznici pa se ne mogu vidjeti stari podaci. Navode da opseg pruženih informacija nije bio sustavan i da se kroz vrijeme smanjivao. 

Iz Dataspekta su analizirali i kako podatke objavljuju vladine stranice koronavirus.hr. Zanimljivo je to što se te stranice na društvenim mrežama reklamiraju kao "najnovije i najtočnije informacije na jednom mjestu" (kao da nešto uopće može biti najtočnije, ili je točno ili nije op. a.). Dataspekt u svojoj analizi navodi da su podaci koje pruža koronavirus.hr dostupni također u nestrukturiranom, tekstualnom obliku nepogodnom za ponovnu upotrebu. “Njihova objava je nesustavna, bez mogućnosti kronološkog pregleda, bez jasnog određenja pojmova, a učestalo i bez jasnog navođenja primarnog izvora”, piše Dataspekt.

Rakar: Totalna i apsolutna sramota

Odbijenicu Dataspektu na Twitteru je prokomentirao informacijski stručnjak Marko Rakar, nazvavši to apsolutnom sramotom.

"Koja sramota, ali totalna i apsolutna sramota, horror, jad, katastrofa i općenito apsolutna i destilirana nesposobnost, glupost, idiotizam, kratkovidnost, ludilo osobe koja je to napisala", napisao je Rakar na Twitteru.

Nestrukturiranost nije jedini problem

Inače, osim zamjerki Dataspekta na to da su podaci nestrukturirani i nesustavni, može se primijetiti i kako često postoji diskrepancija između podataka koje objavljuju lokalni stožeri i onih koji se objavljuju na presicama Nacionalnog stožera. 

Posljednji takav slučaj koji je odjeknuo jest onaj krajem prošlog tjedna kad je Grad Zagreb objavio brojku od 10 novozaraženih, a Nacionalni stožer ni sat vremena kasnije brojku od sedam novooboljelih u Zagrebu.

Na pitanje kako je to moguće, šef HZJZ-a Capak tada je odgovorio kako oni vidi u sustavu samo sedam novooboljelih, a podrobnijeg objašnjenja nije bilo ni iz HZJZ-a ni iz Grada Zagreba. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara