HZJZ: U hrvatskim uzgajalištima školjki nikada nije nađen virus hepatitisa A

U U POVODU današnjeg napisa u dnevniku "Slobodna Dalmacija" u kojemu se tvrdi da je svaka peta školjka u Sredozemlju zaražena virusom hepatitisa A, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćio je kako u ni jednom uzgajalištu školjaka u hrvatskom priobalnom moru nikada nije nađen virus hepatitisa A, a u deset godina nije zabilježen niti jedan slučaj infekcije putem školjki.

"U članku se citiraju rezultati istraživanja Instituta za tropsku medicinu iz Muenchena, provedeni u nekoliko država južne Europe, ali ne i u Hrvatskoj. Točno je da je 15 posto pregledanih školjaka sadržavalo virus hepatitisa A, ali se zaobilazi važan podatak da su uzorci školjaka uzimani u blizini ispusta kolektora velikih urbanih naselja kao što je Napulj, a tamo je već puno desetljeća zabranjena konzumacija termički neobrađenih školjaka", navodi se u priopćenju HZJZ-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemiološko praćenje pojavnosti hepatitisa A u hrvatskoj populaciji pokazuje da je u deset godina prosječno zabilježeno svega dvjestotinjak slučajeva godišnje, što nas svrstava u kategoriju najnaprednijih srednjoeuropskih zemalja. Svi slučajevi hepatitisa u Hrvatskoj su uvezeni ili je do njih došlo kontaktnim putem.

HZJZ ujedno napominje kako se školjke u pravilu kuhaju, a samo iz uzgajališta konzumiraju sirove.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara