HZZO: Mi ne provodimo vještačenje o pravu na invalidsku mirovinu

HZZO: Mi ne provodimo vještačenje o pravu na invalidsku mirovinu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

NAKON što je na Indexu objavljen članak pod naslovom "Hrvati su sve više na bolovanju. Liječnici objavili razloge za to", stigao je demanti iz HZZO-a. U nastavku ga prenosimo u cijelosti:

"Pozivamo Vas da sukladno odredbi čl. 40. i čl. 41. Zakona  o medijima („Narodne novine“, broj 59/04, 84/11, 81/13.) objavite ovaj demanti Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na članak objavljen na Vašem portalu, 1. listopada 2018. godine
pod nazivom „Hrvati su sve više na bolovanju. Liječnici objavili razloge za to“.

Naime, u članku se navodi reagiranje Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u kojemu je, između ostalog, kao jedan od razloga povećanja stope privremene nesposobnosti za rad spomenuto kako „Pacijenti koji su poslani na vještačenje u HZZO za vještačenja gotovo nikad nisu vještačeni u zakonskom roku od 60 dana, već puno, puno duže.“.

Ističemo kako HZZO ne provodi vještačenja u svezi s ocjenom radne sposobnosti, odnosno vještačenja o tome da li osigurana osoba ostvaruje pravo na invalidsku mirovinu, već je to u nadležnosti Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara