HZZO ne šalje terapiju pacijentu jer živi – na Šolti

HZZO ne šalje terapiju pacijentu jer živi – na Šolti

Foto: Index

DOSAD nismo imali Vladu kojoj nisu bila puna usta velike brige o otocima. Naslušali su se otočani obećanja ovakvih i onakvih, međutim, svakodnevica im je vrlo često dijametralno suprotna.

Nebriga za njih (ali i kršenje njihovih prava) ide toliko daleko da im država kojoj plaćaju poreze nije u stanju osigurati ni ono najosnovnije – zdravstvenu skrb. To je na svojoj koži mogao osjetiti Tonći Stanišić sa Šolte koji nakon moždanog udara i činjenice da mu je teško oštećena motorika ne može dobiti fizikalnu terapiju koju mu je propisao liječnik (a potom se i potvrdom smilovao lokalni zavod za zdravstveno osiguranje) zato jer – živi na Šolti.

Pacijent mjesec dana bez terapije, HZZO se ne oglašava


Nakon moždanog udara, još mu je u studenom odobreno dvaput po 15 dana fizikalne terapije koja mu, obzirom na stanje, mora biti provođena kod kuće. Prvih 15 dana odradili su terapeuti splitske Ustanove "Vita", koji su partner HZZO-a, odnosno, ugovorena ustanova. I već je oko tih prvih terapija obitelj imala čitav niz peripetija, morali su zivkati splitski ZZO, pa čak i ministarstvo. No, prvi dio terapije je odrađen, kod pacijenta se stanje taman krenulo popravljati i onda – pauza. Ne samo da na Šoltu terapija više nije stigla, kao što je trebala – 23. prosinca, nego se obitelji Stanišić više nitko nije ni očitovao na pismene upite gdje je zapelo i, u konačnici, mogu li i kada očekivati nastavak. Iako je pacijent sada bez terapije već mjesec dana, njima se i dalje nitko ne javlja, a kamoli da na otok stiže prijeko potrebna medicinska skrb. Nije bitno što je HZZO dužan svojim osiguranicima, upravo preko ustanova s kojima imaju ugovor, osigurati njegu. Neslužbenim je kanalima obitelj doznala kako se terapeutima jednostavno – ne da ići na Šoltu, a HZZO nema alata kojima bi ih na to natjerao (osim raskida ugovora, što može biti sankcija, ali ne rješava problem što njih trenutno jedino zanima).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad je ova prva terapija koja i je odrađena – bačena u vjetar. Jadno je to kako se odnose prema otočanima; ništa ne tražimo što nas ne pripada. A da i ne spominjem da smo sve to skupa, kao korisnici zdravstvenog osiguranja, itekako platili", ogorčen je Stanišićev sin koji se upustio u pokušaje da ocu pribavi i iskomunicira nastavak fizikalne terapije. No, ne ide mu baš najbolje jer mu se ni na pismene upite jednostavno – nitko ne javlja. Mi smo bili malo bolje sreće pa su nam iz HZZO-a na upit o konkretnom slučaju odgovorili za 48 sati.

Upitni prioriteti


Potvrdili su nam da je "osiguraniku s otoka Šolte provedena je odobrena fizikalna terapija u kući u razdoblju od 18. studenog 2016. do 23.prosinca 2016." te da mu je od strane Liječničkog povjerenstva Regionalnog ureda Split odobreno provođenja fizikalne terapije u kući za daljnjih 15 dana (dolazaka). Međutim, "ustanova/privatna praksa ugovorena za provođenje fizikalne terapije u kući ne može odbiti provođenje odobrene terapije, no obvezna je osigurati kontinuiranost i dostupnost zdravstvene zaštite osiguranim osobama u okviru ugovorenih sredstava. Također, ugovoreni provoditelji izrađuju plan rada u skladu s utvrđenim potrebama, te određuju prioritete ovisno o funkcionalnom stanju osiguranih osoba."

Drugim riječima, bez obzira na mišljenje pacijentovog liječnika i komisije ZZO-a, ugovorena ustanova može sama zaključiti da im taj i taj pacijent nije prioritet.

A kad će točno na Šoltu stići propisana fizikalna terapija, u HZZO-u – ne znaju. Odgovorili su nam da će "Regionalni ured HZZO-a u Splitu učiniti sve kako bi se osiguraniku osiguralo provođenje fizikalne terapije u kući u što skorijem vremenu."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara