HZZO: U roku tri mjeseca bolnice trebaju nadoknaditi rad propušten u štrajku

UPRAVNO vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na današnjoj je sjednici odlučilo da da zdravstvene ustanove u roku od tri mjeseca nadoknade smanjeni učinak zbog štrajka, kako bi od HZZO-a, prema ugovorenom limitu mogle dobiti svoje prihode.

´Za one ustanove koje u zadanom roku pojačanim radom ne nadoknade propušteno, HZZO će smanjiti mjesečni proračun, odnosno povećati ga onima koji eventulano ostvare više´, kazao je predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a Nikica Gabrić na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice vijeća.

Gabrić je kazao da je prošli mjesec prosječno na razini Hrvatske pruženo 25 posto manje zdravstvenih usluga, a procjenjuje se da je između 200 i 250 tisuća ljudi bilo zakinuto u redovitom primanju liječničkih usluga.

Direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović napomenula je kako HZZO plaća bolnicama učinjene usluge u zakašnjenju od tri mjeseca, pa će prilikom plaćanja akontacijskih sredstava za siječanj, Upravno vijeće obaviti detaljnu analizu rada i ispostavljenih računa ustanova u tom mjesecu.

Istaknula je da HZZO plaća samo za obavljene usluge, a ni na koji način neće utjecati na isplatu plaća liječnicima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član Upravnog vijeća HZZO-a i potpredsjednik Hrvatske liječničke komore Josip Jelić istaknuo je da liječnici u bolnicima već sada pojačano rade te kao neistinite odbacio tvrdnje da se provodi tzv. bijeli štrajk, odnosno da su gužve u bolnicama nastale zbog usporenog rada liječnika.

Na sjednici Upravnog vijeća zaključeno je da će Vijeće od Vlade tražiti da se osigura dodatni novac za provođenje njezine nedavne odluke o povećanju plaća liječnicima za posebne uvjete rada (u prosjeku 10 posto) jer taj novac nije osiguran u proračunu HZZO-a.

Ukupne obveze HZZO-a trenutno iznose pet milijardi i 773 milijuna kuna, a Zavod potražuje tri milijarde i 839 milijuna kuna. Ta potraživanja Zavod vjerojatno nikad neće dobiti jer će biti prihod državne riznice, a ne više HZZO-a, kazala je Đukanović.

Dodala je da će nezavidnu financijsku situaciju HZZO-a nastojati riješti i tako što će tražiti da onaj tko preuzima nenaplaćena potraživanja, preuzme i rashode Zavoda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara