"I Ceca nastupa u Austriji pa zašto ne bi Thompson?"

OTKAZIVANJE koncerata po Austriji polako, ali sigurno stvara od Marka Perkovića Thompsona malu zvijezdu austrijskog tiska. Hrvatski pjevač, koji je, kako piše Die Presse, "ime dobio po automatskoj puški iz jugoslavenskog građanskog rata, i koji je "kontroverzniji izvan svoje domovine nego u njoj", dodatno je postao vrijedan medijske pažnje kad ga je na koncert pozvao kontroverzni Jörg Heider.

"Neki Perkovićevi tekstovi mogu biti interpretirani kao (ultra)nacionalistički, militaristički ili kao da potiču veličanje ustaša", navodi Die Presse. Te novine u svom članku prikazuju Thompsona kao marionetu Haidera, fašistoidnog bivšeg predsjednika stranke Austrijske stranke slobode (FPÖ) i sadašnjeg premijera austrijske pokrajine Kärnten, u kojoj je grad St. Andrä Thompsonu zabranio održavanje koncerta.

Heider, koji je nakon što je 2005. napustio FPÖ osnovao Savez austrijske budućnosti (BZÖ), poznat je po ultranacionalističkim stavovima i veličanju Trećeg Reicha. On se nakon otkazivanja koncerta u St. Andri osobno upleo u priču s Thompsonom, pozivajući ga na Europsko prvenstvo.
 
Stefan Petzner, Haiderov glasnogovornik, ocijenio je za Kleine Zeitung Haiderov potez kao "diplomatski", i usto dodao kako stranka ne nalazi ništa sporno u Thompsonovim tekstovima. Die Presse takav pristup BZÖ-a naziva relativizirajućim.

Rolf Holub, predsjednik kerntenskog ogranka zelenih, izrazio je svoje gađenje prema takvom potezu: "Nepojmljivo je kako Heider koristi pozornost cijelog svijeta koju Kärnten dobiva zbog Europskog prvenstva, da bi uništavao imidž pokrajine provocirajući ovakve negativne medijske naslove".

"I Ceca često nastupa u Beču"

Die Presse postavlja pitanje o slobodi umjetnosti. "Iza političke svađe stoji temeljno pitanje o tome vrijedi li sloboda umjetnosti, na koji se na početku pozivao i gradonačelnik St. Andrä dok je branio Thompsonov nastup, za umjetnika u Austriji. Dosad nije bilo problema. Thompson je prije godinu dana nastupio u Beču, bez da se netko bunio oko toga. I Svetlana Ceca Ražnjatović, kraljica srpskog turbo-folka, često nastupa u Beču. Ona je udovica srpskog paravojnog vođe Željka Ražnjatovića Arkana, koji je bio optužen za masovna ubojstva i kasnije ubijen."

Austrijski Standard također je povodom Thompsonove prisutnosti u Austriji objavio nekoliko članaka. Thompsona opisuju kao pjevača "koji svojim tekstovima, od kojih su neki iznimno neofašistički obojani ili dolaze iz repertoara ustaša, stalno pobuđuje pažnju".

Švicarske novine NZZ pišu o otkazivanju Thompsonovog koncerta koji se trebao održati 11. svibnja u gradu Wallisellenu. Te novine opisuju Thompsona kao pjevača koji "na svojim koncertima često koristi antisrpske povike", zbog čega je "na prijašnjim koncertima dolazilo do tuča Hrvata i Srba", što je natjeralo Gradsko vijeće Wallisellena da zabrani Perkovićev koncert.

J.D.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara