"I da nas sve pobije, ne može nam ništa, jer ćemo ponovo biti zajedno"

U PROSTORIJAMA Mjesnog odbora Nove Verude u Puli, u 17 sati, na komemoraciji su se od ubijenih članova obitelji Voschion oprostili rodbina, prijatelji, susjedi i brojni sugrađani. Tek su bolni jecaji prekidali tišinu izazvanu nezapamćenom tragedijom. U obiteljskoj je kući, u četvrtak navečer, Damir Voschion usmrtio svog oca Renata, brata Deana i njegovu suprugu Natašu te dvoje malodobnih nećaka - sedmogodišnju Karlu i dvomjesečnog Maura.

Pogreb petero ubijenih članova obitelji Voschion je u ponedjeljak. Natašin otac Stojan je građane zamolio da umjesto kupnje cvijeća i vijenaca, novac uplate u korist Odjela za psihijatriju pulske Opće bolnice, kako bi se oboljeli uspješnije liječili i time ubuduće bile izbjegnute ovakve tragedije. U Puli će na dan pogreba obitelji Voschion biti proglašen Dan žalosti.

"Zločin toliko težak da ga se ne može razumjeti"

"Vjerujem da nitko ne može niti pokušati razumjeti kako se tako težak zločin mogao dogoditi te kako je moguće da netko digne ruku na svojega sugrađanina, na svojega bližnjega, a naročito na malu djecu", rekao je pulski gradonačelnik Boris Miletić, opraštajući se sa svojim sugrađanima i izražavajući sućut njihovim najbližima.

"Tajac i prazni pogledi dovoljno govore koliko smo svi skupa u šoku jer još nismo svjesni da se tako nešto dogodilo u Puli. Nadam se da se takav brutalan čin neće više nikada nigdje ponoviti", rekla je Mirjana Antonelić, predsjednica Mjesnog odbora Nove Verude.

"Smrt nam je bez riječi rastanka odnijela drage i dobre ljude, a pred samo dva mjeseca zajedno s Deanom veselili smo se rođenju Maura i Karlinom polasku u školu", rekla je Silva Vale, ravnateljica Doma za starije "Vila Maria", gdje je Dean radio kao domar, dodajući kako je ta ustanova od četvrtka navečer ispunjena bolom i tugom. Deanu je poručila kako će "svima nedostajati njegov vedri duh i optimizam".

Branka Červar, ravnateljica privatne osnovne škole Jurja Dobrile, gdje je ubijena Nataša predavala biologiju, rekla je kako je "Nataša voljela djecu, a svoj je posao radila s ljubavlju i predanošću". "Jednostavno, bili su ljudi puni optimizma, entuzijazma i altruisti te su zračili nečim posebnim. Ne znamo kako ćemo bez njih", rekla je opraštajući se od obitelji Voschion.

"I da nas sve pobije, ne može nam ništa, jer ćemo ponovo biti zajedno"

Jutarnje sate nesanice i boli, Natašina sestra Melita je provela pišući pismo svojoj dragoj sestri. "Sam Bog će ti poslati znak kad ti to bude potrebno, govorila je moja Natka, i to se dogodilo jutros u 4 sata, kad je u mom srcu nikla snaga za dalje i nitko nam ih neće oduzeti", stoji u pismu pročitanom na komemoraciji.

"Pa da i tog monstruma puste iz zatvora i da nas sve pobije, ne može nam ništa, jer ćemo ponovo biti zajedno. A on, ima li koga osim vraga i pakla? Ne žalim ga, ali i ne mrzim, nije ih ubio, s nama su", poručila je Natašina sestra Melita.

Monstrum ubio jer je mislio da ga truju

Stvarni motivi i razlozi tragedije koja je u četvrtak navečer zadesila obitelj Voschion možda nikad neće biti poznati. Peterostruki ubojica koji je hladnokrvno pobio članove svoje obitelji, sada se pravda ludošću. Navodno je već neko vrijeme posjećivao psihijatra.

Naime, prema riječima njegova odvjetnika Mije Čulića, "mislio da ga ubijeni članovi obitelji truju". Čulić je opovrgnuo navode o tome da su motiv ubojstva bili nerazjašnjeni imovinsko-pravni odnosi, te rekao kako motiv ovog stravičnog čina može biti "samo medicinske prirode".

Zločin koji je šokirao Hrvatsku

Istraga o točnim okolnostima okrutnog zločina u kojem je 46-godišnji Voschion usmrtio 70-godišnjeg oca Renata, 40-godišnjeg brata Deana, njegovu 36-godišnju suprugu Natašu, dvomjesečnog Maura i sedmogodišnju Karlu se nastavlja. PU istarska je priopćila kako nisu svi članovi obitelji ubijeni metkom u glavu, nego su neki umrli od zadobivenih udaraca tvrdim predmetom.

Voschion se trenutno nalazi u 48-satnom pritvoru u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Prema hrvatskom Kaznenom zakonu usmrćivanje djeteta tretira se kao teško ubojstvo, pa bi mu mogla biti izrečena maksimalna kazna zatvora, u trajanju od 40 godina.

Foto: Regional Express, Glas Istre, Barkun.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara