I Hrvatice su žrtve međunarodne prostitucije

GODINE silovanja, prostitucije i prisiljavanja na druga kaznena djela, trebale su proći kako bi švicarska policija u akciji "Blond" oslobodila šest Hrvatica, zarobljenih u krugu prostitucije u toj zemlji.

Njihovo ropstvo započelo je ponudama za posao u Švicarskoj, dok su u stvarnosti ušle u mrežu hrvatskog i švicarskog transnacionalnog kriminala, javlja Slobodna Dalmacija. Od njihovog oslobađanja 2007. do danas, one koriste psiho-socijalnu pomoć u Hrvatskoj.

Hrvatska tako nije više samo zemlja tranzita i destinacija žrtava trgovaca ljudima, već je i sama zemlja porijekla žrtava. Takvu pojavu Luka Mađerić, predstojnik Ureda za ljudska prava, objašnjava jačanjem ekonomske moći Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamijećeno je kako Hrvatska postaje destinacija za žrtve trgovanja ljudima, ali postoji i određen broj slučajeva u kojima su žrtve bile Hrvatice, dodao je Mađerić.

U Splitu je, između ostalog i zbog toga, organiziran dvodnevni seminar kao dio projekta CARDS 2004 "Borba protiv trgovanja ljudima". Cilj mu je edukacija o stupnju trauma i oblicima psiho-socijalne pomoći žrtvama trgovanja ljudima, a odvija se između dva partnera, vladinog Ureda za ljudska prava i "Ludwig Boltzmann" instituta iz Austrije.

B.V.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara