EU lideri u panici: Makedonci zatvorili granicu s Grčkom, Hrvatska uvodi nova pravila za migrante

EU lideri u panici: Makedonci zatvorili granicu s Grčkom, Hrvatska uvodi nova pravila za migrante

Foto: FAH

MAKEDONIJA je zatvorila granicu s Grčkom za migrante, objavila je policija.

Kako javlja agencija Associated Press, nekoliko stotina izbjeglica zaglavilo je na grčko-makedonskoj granici, nakon što je službeno Skoplje odlučilo za njih zatvoriti granicu zbog tranzitnih problema dalje na sjeveru balkanske rute. Ti problemi su doveli do lančane reakcije, a Makedonci uvjeravaju da je blokada samo privremena.

"Problem je započeo u Sloveniji zbog poremećaja u željezničkom prometu s Austrijom koji se koristi za prijevoz migranata. Zbog toga su Slovenija, Hrvatska i Srbija prestale puštati migrante", tvrdi neimenovani makedonski dužnosnik za AP.

"EU treba zaustaviti priljev migranata"

Europska unija trebala bi u roku dva mjeseca, do kraja zime, zaustaviti velik priljev migranata jer sadašnja situacija nije održiva, rekao je u srijedu nizozemski premijer Mark Rutte, u obraćanju zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Rutte je europskim parlamentarcima predstavio priroritete nizozemskog predsjedništva EU-om u prvoj polovici ove godine, među kojima je izbjeglička kriza jedan od najvažnijih.

“Da budem jasan: sadašnje brojke nisu održive. Nemamo vremena. Priljev migranata treba smanjiti u roku šest do osam tjedana”, rekao je Rutte.

Podsjećajući da je u EU 2015. ušlo više od milijun izbjeglica i migranata, objasnio je da Unija strahuje od novog velikog vala na proljeće kada vremenski uvjeti budu povoljniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk također je u utorak, u obraćanju europskim zastupnicima, kazao da EU ima najviše dva mjeseca da izbjegličku krizu stavi pod kontrolu, upozorivši da bi se u suprotnom schengenska zona mogla urušiti. Napomenuvši da je tijekom božićnih praznika, usred zime, u Europu stizalo gotovo 2000 ljudi dnevno, Tusk je upozorio da bi EU mogao propasti kao politički projekt ako ne bude mogao kontrolirati svoje vanjske granice.

Ostojić: Hrvatska uvodi nova pravila

Tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da će nakon što je Austrija uvela, a Slovenija najavila novi režim prijelaza granica za migrante i Hrvatska uvesti nova pravila.

> Austrija i Slovenija će drastično smanjiti priljev migranata, na potezu Hrvatska

"Uz do sada tražene podatke bit će dodan i podatak da li traže azil u Njemačkoj ili Austriji", izjavio je Ostojić Hini, zamoljen da komentira novi austrijski režim prijelaza migranata preko granice, a u svijetlu slovenskih najava da će iste mjere kao Austrija odmah primijeniti na granici s Hrvatskom.

Dodao je i da će Hrvatska postupiti kao i ostale zemlje koje su "dobile obavijest" te da će isto raditi i Srbija iz koje migranti ulaze u Hrvatsku. No, istaknuo je da će o svemu detaljnije govoriti na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije zakazanoj za četvrtak u 13 sati.

Austriju slijedila Slovenija

Austrija je u srijedu uvela restrikcije u prijemu izbjeglica i migranata iz Slovenije pa će ubuduće primati manji broj migranata nego do sada, na što je već reagirao slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavivši da će o recipročnim mjerama na granici s Hrvatskom u četvrtak odlučiti slovenska vlada.

"O tome će vlada odlučivati u četvrtak, a jedna od mogućnosti je i određivanje limita za prijem migranata iz Hrvatske. Morat ćemo se prilagoditi onome što radi Austrija", kazao je Erjavec, dodavši da je slovenska vlada u stalnim kontaktima s austrijskom.

Mjerama koje je prihvatila u srijedu austrijska vlada je odlučila da će ubuduće iz Slovenije primati samo izbjeglice kojima se može utvrditi identitet, one koji namjeravaju azil zatražiti u Austriji ili Njemačkoj i ljude bez kriminalne prošlosti ili koji ne predstavljaju sigurnosni rizik, a limitiran je i broj azilanata koje će primiti do 2019. godine, na najviše 1,5 posto ukupnog stanovništva Austrije.

Austrija neće propuštati ekonomske migrante nego samo izbjeglice iz ugroženih regija. Mjere će se u punoj mjeri početi primjenjivati od idućeg mjeseca, a odvajanje izbjeglica od ekonomskih migranata počelo je već u srijedu.

Nešto poslije 12 sati na austrijsku stranu graničnog prijelaza Šentilj/Spielfeld puštena je prva skupina migranata koji u Austriju ulaze po novim pravilima, uz oštriji nadzor prtljage i kontrolu dokumenata, a na prijelazu je i veći broj pripadnika policije nego do sada, dok granicu u blizini čuvaju i pripadnici austrijskih oružanih snaga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara