I Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata protiv Bandićeve gradnje crkve na Savici

I Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata protiv Bandićeve gradnje crkve na Savici

Foto: FAH

NAKON podrške Društva arhitekata Zagreba Inicijativi "Čuvamo naš park" i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata (HDKA) protiv je gradnje župne Crkve blaženog Alojzija Stepinca na prostoru parka na zagrebačkoj Savici, izvijestili su iz Inicijative, dodavši da na Savici ima drugih lokacije koje su sada neuređene i na kojima se može sagraditi Crkva.

"Ono što je u ovom trenutku najvažnije jest to da smo dobili podršku najmjerodavnijih, a to je struka jer nakon što nas je podržalo Društvo arhitekata Zagreba, podršku smo dobili i od HDKA", priopćili su u nedjelju iz Inicijative.

Zašto Crkva mora biti baš na zemljištu parka?

Arhitekti su u jednoj rečenici saželi ono za što se Inicijativa zalaže, a to je da park na Savici ostane netaknut, te da se za gradnju crkve pronađe zamjenska lokacija, dodaje se.

Iz HDKA ističu kako "smatraju lošim potezom oduzimati uređenu površinu parka, dok u blizini postoje neuređene površine koje bi bile mnogo korisnije u službi izgradnje nove župne crkve.“

Predstavnici Inicijative "Čuvamo naš park" kažu da se i dalje zalažu za dijalog, budući da na Savici postoje alternativne lokacije na kojima se može sagraditi Crkva koju stanovnici žele i trebaju, jednako kao što žele i trebaju park nedirnut gradnjom. Poručuju i kako se zalažu za odluke vođene javnim interesom i preporukama struke, a ne interesima pojedinih skupina i sumnjivim zamjenama zemljišta.

Mnogi ne znaju što piše u Peticiji za gradnju Crkve

Također, pozivaju sve koji su potpisali peticiju "za gradnju Crkve na Savici", da prouče njihovu internetsku stranicu i upoznaju se sa djelovanjem Inicijative.

"Mnogi potpisnici peticije i ne znaju da daju potpis za razaranje jednog prekrasnog parka, sječu stabala i oduzimanje djeci travnjaka za igru", upozoravaju iz Inicijative, te smatraju kako nije potrebno rušiti uređeni park kada se može imati i park i uređenu novu površinu s Crkvom.

Vezano za najavljenu gradnju župne Crkve na Savici, iz HDKA navode kako sama građevina Crkve ima poseban značaj i da se njezinom planiranju i projektiranju treba pristupiti s posebnom pažnjom.

Bandić: Protive se gradnji sljedbenici partije 

Crkva je građevina koja zahtjeva prikladan okolni prostor, a što park okružen stambenim zgradama nije, napominju. Također, smatraju lošim potezom oduzimati uređenu površinu parka, dok u blizini postoje neuređene površine koje bi bile mnogo korisnije u službi izgradnje nove župne Crkve. Svakako je važno za ovakve i slične zahvate provesti temeljite prostorne analize kao i analize ostalih potreba stanovnika gradskog naselja, pa i šire, a na korist svih stanovnika naselja, zaključuju u Hrvatskom društvu krajobraznih arhitekata.

"Kada smo predali Peticiju kojom se protivimo gradnji crkve na prostoru parka na Savici, Uslijedila je žestoka reakcija službene Crkve, koja na službenim stranicama župe bl. Alojzija Stepinca protivnike gradnje u parku naziva manjinom na Savici kojoj 'ne treba Bog čija se Riječ navješta u crkvama', i gradonačelnika Milana Bandića koji izjavljuje kako je 'žalosno da prosvjeduju oni koji su sljedbenici partije koja je četrdeset i pet godina branila rad crkve'", navela je Inicijativa "Čuvamo naš park" u jednom ranijem priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara