I izraelska ministrica želi zabraniti film koji "ponižava branitelje"

I izraelska ministrica želi zabraniti film koji "ponižava branitelje"

Screenshot: Youtube

IZRAELSKA ministrica kulture obrušila se na izraelski film zbog umjetničkog prikaza izraelske vojske koji smatra nepoćudnim i koji je razbjesnio nacionaliste u toj zemlji. 
 
Ako vam ovaj scenarij zvuči poznat, to je naravno zato što smo gotovo identičan slučaj imali nedavno i u Hrvatskoj, kad je udruga udovica poginulih branitelja iz Domovinskog rata, ali i ministar branitelja Tomislav Medved, tražila od HRT-a da ne prikaže film Ministarstvo ljubavi, čija radnja uključuje upravo udovice veterana.  
 
 
 
Izraelska ministrica: Film jača neprijatelje Izraela
 
A u izraelskom slučaju ministrica kulture Miri Regev u više je navrata osudila film Foxtrot redatelja Samuela Maoza, tvrdeći da on “jača BDS (pokret za bojkot, divesticije i sankcije Izraelu zbog okupacije palestinskog teritorija) i neprijatelje Izraela te da “prikazuje izraelske vojnike na obmanjujući način kao ubojice i šteti dobrom imenu Izraelskih obrambenih snaga”. 
 
Naime, u Foxtrotu grupa izraelskih vojnika prikriva ubojstvo palestinskih tinejdžera. Iako se radi o fikciji, kao i u slučaju našeg Ministarstva ljubavi (gdje državni inspektor hvata udovice koje žive u izvanbračnoj zajednici, a i dalje primaju obiteljsku mirovinu), razbjesnio je one koji misle da su vojska, rat i veterani svetinje koje se ni u kojem slučaju ne smije prikazivati u negativnom svjetlu, čak ni u igranom filmu koji nije utemeljen na istinitim događajima.
 
 Izraelska vlada bojkotira festival koji sama financira
 
Izraelska vlada nije ostala samo na zgražanju i prozivanju, već zbog Maozovog filma bojkotira Festival izraelskog filma u Francuskoj, koji sama financira, zbog toga što će se na njemu prikazati i sporni film. Regev je usto zaprijetila i ukidanjem sredstava za festival. 
 
“Usuđujete se prikazivati izraelske vojnike kako ubijaju Palestince na kontrolnim točkama i onda ih pokapaju. Usuđujete se nazvati ovu užasnu laž, ovaj grozni, krvavi zaplet, metaforom”, grmjela je tako ministrica protiv filma.
 
 
Da stvar bude bizarnija, Foxtrot je film očite umjetničke vrijednosti, što potvrđuje nominacija za Oscara za strani film, kao i nagrada publike Srebrni lav na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu. A prosjek ocjena na poznatoj filmskoj stranici Rotten Tomatoes je ni manje ni više nego 100 %.   
 
Redatelj: Moramo biti sposobni za samokritiku
 
Redatelj Maoz već se našao izložen bijesu nacionalista koji se osjećaju pozvani propisivati umjetničke kriterije. I to svojim filmom Libanon iz 2009. u kojem je obradio patnju libanonskih civila i ratne zločine tijekom Libanonskog građanskog rata 1982. u kojem je Izrael aktivno sudjelovao. Libanon je bio prvi izraelski film koji je dobio Zlatnog lava u Veneciji.
 
“Svako humanističko društvo trebalo bi težiti tome da bude bolje, da se usavrši. A osnovni i nužan preduvjet za usavršavanje je mogućnost prihvaćanja samokritike”, komentirao je Maoz hajku koju je izraelska vlada pokrenula protiv njegovog filma.  
  
A kako primjećuje AJ+, video-platforma Al Jazeere, dok izraelska vlada bijesni zbog fiktivnog prikaza zločina izraelske vojske, ta ista vojska je u stvarnosti ubila četvoricu palestinskih tinejdžera od početka godine. U isto vrijeme, tinejdžerki Ahed Tamimi prijeti dugogodišnja zatvorska kazna zato što je udarala i gurala naoružanog izraelskog vojnika čija je patrola upala u njenu kuću i prethodno gumenim metkom u glavu pogodila njenog rođaka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara