I Kosor dolazi na sastanak kod predsjednika Josipovića

Foto: Boris Kovačev, Bruno Konjević / Cropix

KAKO doznaje Index iz izvora bliskih Vladi, došlo je do promjene plana, pa će se šefica HDZ-a Jadranka Kosor ipak naći na sastanku s predsjednikom Ivom Josipovićem, a kako je dogovoreno, na Pantovčaku će biti u petak u 10 sati . 

Podjsetimo kako smo pisali. Predsjednik Josipović planirao je za kraj tjedna individualne sastanke sa čelnicima svih parlamentarnih stranaka, pa tako i Jadrankom Kosor. Kako doznajemo taj poziv na sastanak trebao je ostati tajan dok svi termini ne budu dogovoreni, a zatim bi predsjednik javnost obavijestio o svom potezu.

Sastanci će se održavati od četvrtka do subote, a na njima će se razgovarati o aktualnim temama: od prosvjeda, referenduma, pregovora s EU do gospodarske krize.

A hoće li doći do sastanka s Kosor?

Nakon što je Josipović uputio pozive na sastanak, doznalo se da će i Kosor pozvati na sastanak oporbene stranke. Objavljeno je to sinoć u Dnevniku 3.

Kako doznajemo, Josipović nije reagirao na sastanak oporbenih čelnika s premijerkom, jer se nema nikakvu namjeru nadmetati s njom, a on je svoje konzultacije sa čelnicima svih parlamentarnih stranaka, pa tako i s Kosor, planirao već neko vrijeme. "Konzultacije će biti održane kako je i planirano", rečeno nam je u Uredu predsjednika.

Napetost na relaciji Banski dvori - Pantovčak

Sastanci najavljeni s obje strane - predsjednikove i premijerkine - očekivano su stvorili tenzije na relaciji Banski dvori - Pantovčak.

Objašnjavajući zašto je šefove parlamentarnih stranaka pozvala na sastanak u četvrtak, Jadranka Kosor kazala je da Hrvatska ima velike šanse završiti pregovore s Europskom unijom, ali da Vlada u tome mora imati potporu. "To je najvažniji razlog zbog kojeg sam pozvala čelnike parlamentarnih stranaka na razgovor. Ni na čiji nagovor to nije bilo, a pogotovo ne na nečiji pritisak", kazala je tijekom posjeta Krapini dodajući da kao predsjednica HDZ-a nije dobila nikakav poziv na sastanak od Josipovića.

Kosor je kazala kako vjeruje da će se većina čelnika parlamentarnih stranaka odazvati njezinom pozivu. Na sastanku, kaže, želi konstruktivno razgovarati o tome tko, što i na koji način može pridonijeti završetku pregovora. "To je povijesni strateški cilj i ne možemo u Vladi raditi iz sve snage, a da drugi nitko ne pomaže, osim na deklarativnoj razini", tumačila je Kosor svoje motive. Oporbi, dodaje, želi predstaviti učinjeno na području Poglavlja 23, ali i s akcijskim planom o tome kada i na koji način ćemo riješiti preostala pitanja, a koji je uputila i potpredsjednici Europske komisije Viviane Reding.

Kosor je pokazala i da je ljuta na predsjednika Josipovića. Kazala je kako se ne slaže s njim da bi se izbori trebali održati prije referenduma za EU, kao i to da "ne bi bilo dobro da se predsjednik republike prepoznaje kao netko tko zastupa bilo koju stranu". "Ne bi bilo dobro da se stavlja na čelo oporbe", izjavila je Kosor.

Josipoviću potvrdili dolazak svi, osim HDZ-a

Oko 13 sati iz Ureda predsjednika stigla je i službena obavijest o tome da će Josipović do kraja tjedna održavati konzultacije s parlamentarnim strankama. U priopćenju se navodi kako je poziv upućen svim najvećim parlamentarnim strankama, uključujući i HDZ, i da su sve osim HDZ-a do sada potvrdile svoj dolazak. "Predsjednik Josipović podržava sve oblike političkih konzultacija, uključujući i one koje planira održati predsjednica Vlade RH, o aktualnim temama", zaključuje se u priopćenju.

HNS odbio Kosoricu

Prva odbijenica Kosorici stigla je iz redova HNS-a već oko podneva. Narodnjaci su putem priopćenja izvijestili javnost da su primili poziv predsjednika na sastanak parlamentarnih stranaka kojemu će se odazvati.

S druge strane, navode dalje, nikakav službeni poziv ni na kakav sastanak u organizaciji premijerke Jadranke Kosor nisu primili. "S obzirom da se gđa. Kosor oglušila na višestruke pozive da se o trenutnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj u Saboru obrati zastupnicima i građanima, takav poziv u ovom trenutku smatrali bismo neprimjerenim", ističu narodnjaci.

Milanović: Kosoričin poziv je gotovo nepristojan

Šef SDP-a Zoran Milanović na konferenciji za novinare u 13.30 sati obznanio je kako ne dolazi na sastanak kod premijerke. Ustvrdio je da ne zna ništa o premijerkinom pozivu, ali da su jučer primili poziv od predsjednika na koji će se odazvati. 

Njegovo je mišljenje da je Kosoričin poziv na sastanak reakcija na inicijativu predsjednika Josipovića, a poziv drži "gotovo nepristojnim" nakon što se odbila pojaviti u Saboru kako bi objasnila optužbe koje je iznio njezin glasnogovornik da je oporba financirala prosvjede.

Šef najjače oporbene stranke kazao je i kako se inzistiranjem na održavanju parlamentarnih izbora nakon referenduma za ulazak u EU "ugrožava uspjeh referenduma" jer bi građani na taj način mogli pokazati nezadovoljstvo aktualnom vlašću.

Laburisti i umirovljenici odbili sastanak kod Kosor

Istaknuo je i kako nije pošteno izbore najavljivati u studenom, zaključivši da potpisivanje pristupnog ugovora teško možemo dobiti prije studenog ili prosinca, što znači da referendum ne možemo organizirati prije Nove godine. Zatim to mora potvrditi Sabor, što bi bilo u siječnju 2012., a tek onda bi raspustili Sabor. To znači da bi parlamentarni izbori bili negdje krajem veljače, ili početkom ožujka, zaključuje Milanović nazivajući to "dinamikom koju priželjkuje Kosor".

Odbijenica pozivu Jadranki Kosor stigla je i od Hrvatska stranke umirovljenika (HSU) i Hrvatskih laburista. Umirovljenici su sastanak kod Kosor nazvali alibi-scenarijem dok laburisti podsjećaju da su nedavno dostavili 61738 pisama koja su potpisali građani Hrvatske tražeći ostavku premijerke i cijele njezine vlade, a na koje premijerka nije reagirala.

Opačić: Taština je prevladala

SDP-ova Milanka Opačić komentirala je za Index premijerkine i predsjednikove pozive na sastanke. Smatra da Jadranka Kosor ne bi pozivala šefove parlamentarnih stranaka na sastanak da to nije Ivo Josipović napravio prije nje. "Ona je to odlučila učiniti prije nego što se Josipović sastane s njima. Nema tu nikakve želje za razgovorom, već je taština prevladala jer je predsjednik reagirao na čitavu ovu situaciju u državi. Prije sastanka u četvrtak Kosor je kao premijerka trebala doći u parlament i obratiti se zastupnicima i građanima", kaže nam Opačić.

Darinko Kosor: Na sastancima jedino možemo dogovoriti termin izbora

Šef HSLS-a Darinko Kosor kazao je za Index kako on još nikakve pozive za sastanke nije dobio ni s jedne strane, ali misli se odazvati na oba bude li pozvan. Pritom ističe da jedino oko čega bi se vlast i oporba mogli dogovoriti jest termin prijevremenih izbora.

"Bilo bi najbolje kada bi to bio zajednički sastanak sa svim strankama, i oporbenim i onima na vlasti. I jedina tema oko koje bi se trebalo razgovarati i oko kojega bi se mogli dogovoriti jest termin izbora. To bi smirilo ove uzavrele strasti, koje su većim dijelom opravdane", kaže nam Kosor ističući da ukoliko do dogovora o terminu izbora ne dođe, da bi stvari mogle izmaknuti kontroli. "Dolazi toplije vrijeme i na ulicama bi moglo biti 50.000 ljudi. S druge strane približava nam se turistička sezona i bilo bi dobro da se termin izbora dogovori prije toga", smatra Kosor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara