I Marić došao na pregovore Kujundžića s medicinarima, želi čuti obje strane

I Marić došao na pregovore Kujundžića s medicinarima, želi čuti obje strane
Foto: Hina

MINISTAR financija Zdravko Marić izjavio je danas prije početka pregovora sa sindikatima u Ministarstvu zdravstva kako će se razgovarati na konstruktivan način vezano za traženje sindikata oko povećanja plaća od sedam posto te da će se vidjeti kakav će biti rezultat pregovora, ali ne očekuje ključne zaključke.

Uz napomenu kako je bilo puno internih konzultacija o ovoj temi, ministar Marić ocijenio je da ne očekuje da će se na ovome sastanku donijeti ključni zaključci, ali, dodao je, razgovori će se nastaviti.

"Dobio sam poziv od ministra Kujundžića da dođem na sastanak i da čujem i jednu i drugu stranu i da kažem svoje mišljenje", rekao je Marić.

"Ne možemo zanemariti cjelokupni zdravstveni sustav jer je financijski u dosta lošem stanju i sigurno nije nešto na što trebamo svi skupa sjediti skrštenih ruku i mirno, ali s druge strane isto tako napominjem da, krenuvši od sestara, tehničara, svih onih koji rade do liječnika, mislim da imamo izvrsnu kvalitetu njihove osposobljenosti i rada, ali opet naravno ne možemo zanemariti ukupnu financijsku sliku", rekao je Marić.

Dodaje da je HZZO izašao iz državne riznice te da bi i oni trebali nešto reći.

Pregovarački odbori vlade i zdravstvenih sindikata sastali su se jutros u Ministarstvu zdravstva kako bi počeli pregovore o povećanju plaća u zdravstvu, nakon što vlada nije prihvatila povećanje koje je bilo dogovoreno tijekom kolektivnih pregovora u srpnju.

Predsjednik Samostalnoga sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak izjavio je u ponedjeljak kako sindikati ne odustaju od povećanja plaća te najavio da će, ako do povećanja ne dođe, pokrenuti sindikalne akcije.

Na sastanku je uz mjerodavnoga ministra zdravstva Milana Kujundžića i ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović.

U Ministarstvu zdravstva je 31. srpnja potpisano produljenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s dva reprezentativna sindikata. No vlada nije prihvatila i parafirano povećanje plaća - za tri posto od 1. kolovoza i za četiri posto od 1. listopada, za 72.000 radnika u sustavu - nego je najavila nastavak pregovora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara