I na ovim izborima glasali mrtvi

ONA DOBRA stara "i mrtvi glasaju" ponovno se pokazala točnom kad su u pitanju izbori u Hrvatskoj. Naime, prema procjenama GONG-a, na popisima birača za dijasporu, nalazi se najmanje 20 posto mrtvih.

Nakon izvršenog uvida u izborni materijal koji je pristigao s biračkih mjesta u inozemstvu, GONG je održao konferenciju za novinare, na kojoj su predstavili opširno izvješće u kojem se osvrću na tijek ovogodišnjih parlamentarnih izbora za 6. saziv Hrvatskog sabora.

Izbori u inozemstvu provodili su se dva dana, 24. i 25. studenoga 2007. godine, na 265 biračka mjesta, a GONG je oba izborna dana u inozemstvu pratio sa 117 promatrača od kojih su 83 bila stalna, a ostali su bili u mobilnim ekipama.

"Nije bilo sistematskog kršenja izbornih pravila"

Nakon što je izborni materijal iz inozemstva počeo pristizati, GONG je u proteklih desetak dana obavljao uvid u izborni materijal (popise birača, potvrde, zapisnike) i to s ukupno 68 biračkih mjesta iz inozemstva, od čega 30 u Bosni i Hercegovini. Kako navode u GONG-u, biračka mjesta za koja su obavljali uvid, odabrali su na temelju različitih podataka, među kojima i visokog odaziva birača, dojava promatrača o nepravilnostima, dojava građana te mjesta na kojima nije bilo promatrača GONG-a.

"Opći dojam nakon obavljenog uvida jest da nije bilo sistematskog kršenja izbornih pravila. No, na nizu biračkih mjesta uočili smo niz mjestimičnih problema koje povezujemo s različitom razinom educiranosti biračkih odbora: neka biračka mjesta bila su vrlo uredna, dok su se neka jedva snalazila u proceduri propisanoj za izbore u inozemstvu. Naime, na ovim je izborima procedura bila nešto kompliciranija, a novi Zakon o popisu birača po prvi se je puta provodio", navode u GONG-u.

Kako navodi GONG, najčešći od uočenih mjestimičnih problema su glasovanje birača za pogrešnu izbornu jedinicu, nepravilno administriranje izbora, ispunjavanje obrazaca i izbornih materijala na biračkim mjestima te nedostatak potvrda, iako se iz izbornih materijala vidi da su birači glasovali.

"Najmanje 20 posto mrtvih na neažuriranim popisima birača za inozemstvo"

"Ponovno upozoravamo na problem neažuriranih popisa birača za inozemstvo, odnosno na postojanje velikog broja preminulih birača u tim popisima. Procjena GONG-a je da se radi o najmanje 20 posto birača. To potvrđuju i bilješke nekih biračkih odbora koji su u popisima birača kraj imena stavljali oznake da su osobe preminule", navode u GONG-u.

"Krivnja ne leži na institucijama koje su nadležne za vođenje ovog popisa birača. Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba koji je nadležan za te popise, nije u mogućnosti doći do podataka i potvrdi o umrlim hrvatskim državljanima koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a bez toga ne smije brisati iz popisa birače koji su možda preminuli. Republika Hrvatska mora pronaći načina kako da te popise ažurira", poručuju iz GONG-a.

"Mrtva dvije godine, ali je uredno izašla na izbore"

"Nakon što smo u popisu birača ponovo uočili veliki broj vrlo starih birača, ponovo smo provjerili mogućnost zlouporabe biračkog prava. Tako smo utvrdili da je biračica rođena 1915. godine upisana u popis za glasovanje te označena kao da je glasala (biračko mjesto br. 83 Prozor/Rama), a prema našim saznanjima, biračica je preminula prije dvije godine", navode u GONG-u.

Na biračkom mjestu br. 82 (Prozor/Rama) GONG je utvrdio da je biračica rođena 1919. upisana u popis za glasovanje i označena kao da je glasala, iako im je telefonskim putem potvrdila da nije izašla na izbore zbog starosti i bolesti.

O takvim slučajevima GONG je izvijestio Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Ovoga puta GONG je obavio mnogo opsežniji uvid u izborni materijal s mnogo većeg broja biračkih mjesta, a stanje u izbornim materijalima pokazalo se  boljim nego na proteklim izborima za predsjednika RH 2005. godine. No, ne možemo biti ni previše zadovoljni. Pozivamo institucije RH da što prije riješe probleme s popisom birača za inozemstvo te da se edukaciji biračkih odbora posveti više pažnje", poručuju iz GONG-a.

I.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara