I ove godine akcija "Djeca prijatelji u prometu"

S POČETKOM nove školske godine Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) pokrenut će već tradicionalnu akciju "Djeca prijatelji u prometu", kojom se, kako ističe, želi zaštititi najmlađe sudionike prometa.

U prvih osam mjeseci ove godine u prometu je stradalo 20-ero djece, no statistike pokazuju da ih je više od polovice poginulo kao putnici u automobilima, dok je osmero djece poginulo hodajući ili vozeći bicikl. U cijeloj prošloj godini u prometu je stradalo 15-ero djece.

Iako sama akcija, koja je prvenstveno edukativnog karaktera, počinje s novom školskom godinom policijski službenici su već u kolovozu obišli sve osnovne škole u Hrvatskoj i na okolnim cestama prekontrolirali prometnu signalizaciju.

Svi uočeni nedostatci morali bi u suradnji s Hrvatskim autoklubom i Hrvatskim cestama biti otklonjeni do 8. rujna, kada će prema školama krenuti prvi učenici.

Nakon što po prvi puta zasjednu u školske klupe sve učenike prvih razreda u rujnu će posjetiti prometni policajci, koji će im održati predavanja o osnovnim prometnim pravilima, kretanju pješaka u prometu, s posebnim naglaskom na prelazak preko ceste.

Uz predavanja policajci će prvašićima dijeliti bilježnice, informativke i vezice za ključeve s logotipom akcije, te brošure o ponašanju u prometu. Brošure su, kako ističu, namijenjene i roditeljima, koji bi djecu također trebali upućivati na osnove prometne kulture.

Osim promotivnih materijala djecu će na tradicionalnu akciju podsjećati i bojanka koja ih na šaljiv i lagan način upoznaje s prometnim propisima, te "Ledovi" sladoledi sa štapićima u oblicima prometnih znakova.

Kako bi potaknuli djecu da i putem sladoleda uče o prometu u MUP-u najavljuju da će svi učenici iz razreda koji sakupi najviše sladolednih štapića sa znakom policije biti nagrađeni biciklima, te putovanjem u Dubrovnik, gdje će se, među ostalim, moći provozati policijskim helikopterom i gliserima.

Na nagradnom putovanju bit će organizirano natjecanje u poznavanju prometnih propisa, a policija najavljuje da će najuspješnije natjecatelje ponovno vrijedno nagraditi.

Osim edukativnog dijela policija će tijekom akcije pojačano nadzirati promet u zonama osnovnih škola, upozoravajući vozače na ograničenje brzine. Prema MUP-ovim podacima upravo je brzina uzrok svake druge poginule osobe u prometu, pa je u školskim zonama brzina vožnje ograničena na svega 40 kilometara na sat.

Početak akcije "Djeca prijatelji u prometu" u Zagrebu će se u nedjelju 7. rujna obilježiti prometno-odgojnom manifestacijom "Sigurno i vješto u prometu" u kojoj će se u vožnji biciklima, koturaljkama i romobilima ispred Hrvatskog narodnog kazališta natjecati djeca uzrasta od tri do osam godina.

(Hina) am sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara