"I pored mog pucnja prema Nevenki i mlađem djetetu i dalje je stajala na nogama"

SLOBODNA Dalmacija došla je u posjed "Zapisnika organa bezbednosti" iz Knina kojima je u siječnju 1992. Damir Travica ispričao kako je pobio obitelj Čengić. Iako je sudski postupak u Velikoj Britaniji okončan odlukom da se Travica izruči, njegovo se izručenje još čeka jer je stvar zapela u britanskom Ministarstvu unutarnjih poslova, kod ministra Johna Reida.

Dokument je "Zapisnik o primljenim obaveštenjima",  u kojem je Travica dao iskaz o ubojstvu obitelji Čengić, koji se dogodilo 18. siječnja 1992. u selu Ervenik kod Knina. Toga su dana u selu Rupe u šibenskom zaleđu poginuli Nebojša i Rajko Kovačević i Rade Vrcalin iz Ervenika, a nakon što je za njihovu smrt saznao tada 35-godišnji Travica, vlasnik gostionice Taverna u Erveniku, o tomu je obavijestio "svoga najboljeg druga" Slobodana Kovačevića zvanog Ćipe, kako bi "shodno ranijoj zakletvi koju su dali jedan drugom ako se desi i jednom mještanu srpske nacionalnosti bilo što, da će protjerati i popaliti sve Hrvate iz sela". U zločinačkom pohodu priključio im se i Nebojša Travica zvani Nebesilo.

Nakon što su otvorili rafale prema obitelji Čengić, opisujući krvavi događaj Travica je rekao kako je ušavši u kuću vidio da su Drago Čengić i njegov stariji sin, kako je procijenio, mrtvi, dok su njegova supruga Nevenka Čengić i mlađi sin davali znakove života.

"Kada sam vidio Dragu Čengića i njihova starijeg sina, iz svog krateža sam prema njima dvojici ispalio jedan metak, a zatim sam pored Slobodana sa iste udaljenosti kao i prema Dragi, znači sa oko 2-3 metra, ispalio drugi metak iz krateža. "I pored mog pucnja prema Nevenki i mlađem djetetu Nevenka je i dalje stajala na nogama. Dobro se sjećam da sam vidio kada je Kovačević prišao Nevenki Čengić, uhvatio je lijevom rukom za kosu, a u desnoj ruci se nalazio njegov nož koji je on stavio na grlo Nevenke Čengić i rekao joj, koliko se sjećam, sledeće:
"Jebem li ti majku ustašku, oće li se vratiti ustaše, sad ću te zaklati!"- stoji u zapisniku.

Dok je Kovačević držao nož pod vratom nesretne žene, Travica je upaljačem zapalio pokrivač na kauču s namjerom da zapali cijelu prostoriju kako bi uništio tragove zločina. Nakon što su izašli iz dvorišta, čuli su jecanje Nevenke Čengić pa je se Slobodan Kovačević vratio kako bi "dokrajčio posao". Kada se Kovačević vratio, opisuje Travica,  pokazao je pokretima ruku i nožem kako je Nevenku Čengić držao za kosu i kako je zamahnuo nožem kada joj je presjekao grkljan, pri tome rekavši: "Preklao sam je".

Nakon stravična ubojstva obitelji Drage Čengića zločinačka trojka je potom spalila sve kuće, staje i stogove sijena u zaselku Đakulovići. Iskaz odnosno zapisnik kninskih "Organa bezbednosti" završava riječima Damira Travice: "Ćipe, gdje ćemo, oćemo li prvo kod Josipa ili kod Pere Jurišića?", na što je Slobodan odgovorio "Idemo redom."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara